Etter fusjonen er kapital og kompetanse forent i et felles eierskap. – Vi er nå i stand til å virkeliggjøre visjonene, sier adm.dir. Oddvar Strand (til venstre) i Siem Rovde AS til SKIPSREVYEN. Befraktningssjef Per Ivar Fagervoll legger vekt på at rederie

Siem Rovde

Med en annen bakgrunn enn supplyskipsrederiene som tok steget over i offshore-næringen fra fiskerisektoren, tok familiene Knardal og Sundnes på Rovde i 1985 med kjøpet av Solstads “Normand Flower” spranget fra sandfart til supply.Rovde Shipping AS ble etablert og fartøyet, som gjennomgikk en omfattende oppgradering ved Myklebust Verft, fikk navnet “Ocean Flower”. Med en kjøpspris på 4 millioner og 22 millioner oppgraderingskroner senere, gikk fartøyet inn i et tyve års charter for BP Norge – grunnsteinen ble til gullkalven.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Rovde Shipping AS har i årenes løp markert seg tydelig som en stabil og veldrevet aktør, med jevn vekst og stigende oppdragsmengde. Med tiden kom også behovet for nye allianser eller samarbeidende virksomheter, og i februar i år ble aksjene overtatt av den londonbaserte norske finansmannen Kristian Siem – og rederiet Siem Rovde AS så dagens lys.

Kristian Siem karakteriseres på Rovde som en industribygger og omtales meget postivt. Også de gamle eierne av Rovde Shipping er godt fornøyd med at det var Siem som overtok.

Rovde Shippings adm.dir. Oddvar Strand er satt til å lede det nye selskapet. Han har nå et helt sett av nye skip å spille på og tilgang til en finansiell muskel som gir grunnlag for videre vekst. – Vi har en effektiv flåte av fartøyer for beredskapstjeneste, psv og survey som nå suppleres av seks nykontraherte PSV’er, poengterer han. Av de opprinnelig seks er de to første levert og den sjette solgt, ytterligere opsjoner er imidlertid erklært og total tilvekst i flåten blir da 13 skip. Selv om alle er av VS 470 Mk II design, får noen av dem utvidet broutrustning, mer elektrisk kraft og alle DP2.

Uken etter vårt besøk på Rovde ble det klart at Siem Offshore Inc. plasserte en ordre på nok en MT 6016 L designet for multifunksjonelle ROV operasjoner (MRSV) ved Kleven Verft i Ulsteinvik. Kontraktsprisen er 327 millioner kroner og fartøyet skal jobbe mot undervannsmarkedet over hele verden, med fokus på lettere konstruksjonsarbeid, vedlikeholdsoppgaver og ROV-tjenester. Dette er altså Siems andre kontrahering ved Kleven Verft på kort tid. Bygg nr. 315, som er et identisk fartøy, ble bestilt i februar i år og skal leveres i juni 2007. Siem Rovde AS er dermed oppe i management av en flåte på 15 spesialskip.

Kraftig ekspansjon – det er i korte trekk oppsummeringen av aktivitetene på Rovde. Og det kan ved nykontraheringer bli flere. – Husk, vi er en del av et lite lokalsamfunn, forteller Strand. – Like fullt har vi et par hundre mann i fast arbeid, vi opererer worldwide og vi har som supplyskipsnæringen generelt vært en aktiv pådriver i teknologiutvikling og verdiskapning som gir konkrete og positive spor i vårt lands økonomi!

– Rovde Shipping, og nå Siem Rovde, er dermed en aktiv partner for den maritime klyngen på Sunnmøre, fortsetter han. – Slik er vi alle viktige og avgjørende for den vekst og utvikling som skjer i regionen vår.

Rovde-kulturen
Frem til overtakelsen hadde Rovde Shipping en flåte på fire flerbruksskip og eierandeler i to større PSV’er. I tillegg hadde selskapet drift og byggetilsyn for Siem Offshore AS sine PSV’er under bygging ved Aker Yards, Langsten og Aker Yards, Aukra. Dette gav staben på Rovde meget bred kompetanse og erfaring.

Med 200 ansatte legger ledelsen svært stor vekt på trygge og sikre arbeidsplasser hvor fokus er å unngå personskade og offhire. Miljøaspektet er meget sentralt i rederiets virksomhet og skal gjenspeiles i skipenes og besetningenes adferd uansett hvor på kloden de befinner seg. Så gjennomarbeidet og anerkjent er denne driftsformen at uttrykket Rovde-kulturen har fått fotfeste utover i offshore-næringen. – Husk at vår viktigste ressurs er de menneskene som arbeider i organisasjonen og vi må for alt i verden unngå at noen tar skade på kropp eller sjel. Derfor er HMS-arbeidet så viktig for oss, poengterer Oddvar Strand. –

Og Rovde-kulturen fungerer, fastslår Strand og befraktningssjef Per Ivar Fagervoll entusiastisk. Til å støtte dette kan de slå i bordet med bunkevis av dokumentasjon hentet ut fra rederiets kvalitetssikringssystemer. – Vi kan lese avvik og analysere trender fortløpende, og har av de beste HMS-resultatene i næringen, sier de tilfreds.

– Vi jobber nå målrettet mot at Siem Rovde AS ikke bare skal være et supplyskipsrederi, men spesialisert mot dedikerte fartøy for teknologibaserte undervannsoperasjoner. Selskapet ønsker å fremstå som en selvstendig og differensiert organisasjon med en fremtidsvisjon tuftet på en satt strategi om å være ledende innen sine segmenter. Selskapet tror på langsiktighet i sine aktiviteter og ser ingen snarveier for å nå sine mål. – Vi må hver dag bekrefte vår berettigelse overfor våre kunder, myndighetene og miljøet, fastslår Strand og Fagervoll. – Rovde-kulturen skal fortsatt være et bærende element i all vår drift.

Som et ledd i en kontinuerlig oppgraderingsprosess blir “Ocean Commander” ombygget til subsea konstruksjonsfartøy, bl.a. utrustet med en 50t aktivt hivkompensert kran som kan operere på 2000 meters havdyp. – Vi har et gunstig leveringstidspunkt på kranen, sier Strand fornøyd. Han forteller at rederiet de siste månedene har skrevet kontrakter for 300 millioner kroner, og at dette fundamentet er en god basis for videre vekst. I perioder av fjoråret hadde rederiet fem skip i spotmarkedet, men strategien er å ha 60-70 prosent av flåten på langsiktige kontrakter.

Rederiet ønsker altså å være til stede i utfordrende nisjer med “grombåter” som “Ocean Commander” utrustet for alle psv-funksjoner, bekvemmeligheter for 50 mann, ROV og forsterket dekk for A-ramme. Selv om dette skipet blir toppet av de to MT 6016 L MRSV’ene, vil man fortsatt ha en spesiell forkjærlighet for den anvendelighet som “Ocean Commander” representerer for et bredt marked.

Operatørselskapet Emgs har charter på bl.a. M/S “Sasha”, nylig omtalt i SKIPSREVYEN. En besetning på beskjedne 23 mann betjener 30 noder, og dette er det Strand beskriver som teknologibasert fartøydrift – til gode for operatørselskapene og egen kompetanseheving. – Vårt fokus på teknologibaserte fartøyløsninger gir oss gode fortrinn som leverandør av et bredt spekter av fartøytjenester til offshorenæringen, også innen de tradisjonelle tjenestene!

Bakgrunn
Som kjent for mange av våre lesere er Siem Offshore restene etter Siem Offshore/DSND Søndenfjeldske etter utskillelsen av undervannsselskapet Subsea 7. Det er Siem Offshore som er overtagende selskap i fusjonen med Rovde Shipping og oppgjøret er avtalt i nye aksjer i Siem Offshore Inc.

Vi så at vi var for små innen offshore-segmentet, forteller Terje Sørensen som var adm.dir. i Siem Offshore og nå styreformann i Siem Rovde AS. – Målsettingen er videre vekst og i den prosessen søker vi stordriftsfordeler som vi mener å kunne høste av fusjonen. Ved å ha Rovde Shipping sin kompetanse innen markedsføringm drift, samt byggetilsyn med på laget, har vi en slagkraftig integrert driftsorganisasjon på plass fra dag én.

Rovde Industripark
Anlegget hvor Siem Rovde AS holder hus var opprinnelig Kleven Verfts stålavdeling på Rovde. På ’90-tallet bygde Kværner ut anlegget før det ble liggende dødt i en lang periode.

Hoveddata for anlegget er et areal på 6500 m2, høyhall, god krankapasitet, dypvannskai, ISPS-godkjent havn og gode kontorfasiliteter. Rovde Shipping var med på å kjøpe anlegget i fjor. Det er betydelig oppgradert og Kleven Verft er nå tilbake som leietaker. Da vi besøkte Siem Rovde drev man på og sveiste overbygget til bnr. 312 til Rem Offshore sin MT 6016, skipet skal leveres 30. september i år.