
Kinas eksport til USA via Bergen
"1. april" kom tidlig i år, – nærmere bestemt 16. januar da vestlandsavisen med bulder og brak "vil gjøre Bergen til giganthavn". Vi forstår at Marintek-forskerne/rådgiverne trenger midler, men det må da finnes mer realiserbare prosjekter enn dette.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Kinas eksport til USA skal i fremtiden gå via Vindenes utenfor Bergen, får man vite. Hvorfor, jo fordi transittiden blir bare 17 dager mot 26 dager over Stillehavet. Har rådgiverne ved Marintek noen gang åpnet en distansetabell, mon tro? Eller er det journalisten som driver med feilsitater?
Og ved å skipe via den transibiriske jernbane og via Bergen vil de unngå pirater, opplyses det. Hvor finnes piratene som vil stoppe 300 meter store containerskip på sin vei over Stillehavet? Vi antar at det tenkes på Malakka-stredet og kanskje Rødehavet, men det er jo hovedsakelig for transport til Europa. Og i den store sammenhengen er piratproblemet "peanuts".
Eller foreslår man omlasting på Sotra for å komme til for eksempel Tyskland? For forskerne tror vel ikke at mesteparten av transporten fra Kina til USA går via Suez.
Maersk Sealand
Verdens største containeroperatør, Maersk Sealand, tilbyr for eksempel syv ukentlige servicer mellom Asia og Amerika, – seks over Stillehavet og én som er forlenget til østkysten USA via Panamakanalen. I tillegg kommer én som går via Suez-kanalen med feeders videre til østkysten USA.
Transittiden over Stillehavet er bare 15 dager fra avgang Kina via japanske havner til ankomst vestkysten. Selve steaming tiden fra Japan til vestkysten er bare åtte dager og ikke som avisen skriver "26 døgn som seilasen over Stillehavet tar".
Og hør videre hva som skrives:
"Med den voksende produksjonen i Kina vil vi få korker både på veien i Europa og i havnene. Dette (Vindenes terminalen) vil være en lettelse for disse…"
Her er nok en sammenblanding med EUs streben etter å få intern-Europa-trafikken over til sjø og bane fra veinettet. For Marintek tror vel ikke for alvor at Sotra kan bli transitthavn for Østen-trafikken for andre europeiske land. Da bør de sjekke hva som foregår innen denne sektoren både i Middelhavet og på Kontinentet.
Og sammenblandingen fortsetter der avisen spinner videre på den interne EU-distribusjonen som tas til inntekt for giganthavn på Sotra.
Hvis man hadde holdt seg til en målsetning om omlasting for russisk, baltisk og annen europeisk last til USA, kunne man ta oppslaget i avisen litt seriøst. Men også med et slikt opplegg møter man sterk konkurranse, for Scapa Flow på Orknøyene har allerede vært i gang med et slikt prosjekt i minst fem år, og ligger geografisk enda gunstigere til og slipper forsinkelsene som Bergen-Sotra skal drive med.
For hvis vi forstår det riktig, skal gods komme til Bergen med jernbane i tillegg til sjøveien. Men til Bergen finnes det bare ensporet bane med tydelige kapasitetsbegrensninger, og som avisen skriver, er det snakk om å ta i bruk et gammelt jernbanespor som attpåtil krysser veitrafikk på sin vei til Dokkeskjærskaien. Så skal dette godset over på lektere for viderefrakt til Vindenes for nok en omlasting.
At landet og Bergen har behov for bedre infrastruktur, er helt klart, men derfra til å tro at man skal ta hånd om Kinas vareeksport til USA synes noe optimistisk, for å si det svært pent.
Scapa Flow
Her er noen detaljer om Scapa Flow alternativet slik at man kan se hva konkurransen er:
Scapa Flow ligger stategisk på grenselinjen mellom Atlanterhavet og Nordsjøen. Skip som seiler nord for UK passerer således havnen uansett (stor-sirkelen).
Første studien om en container transhipment havn var ferdig i november 2000. Siden har det gått skritt for skritt.
Scapa Flow kan ta imot de største skipene som seiler, inkludert de største containerskipene som planlegges i størrelsen 10.000-15.000 teu. Havnen ligger like ved Flotta som har hatt oljeterminal i 30 år, og mye av trafikken kan samordnes administrativt.
Scapa Flow blir fremstilt som et naturlig alternativ til de etablerte store containerhavnene i Europa, der mange har problemer både med dypgående og havneopphopning. Scapa Flow kan være transhipmenthavn for mega-containerskipene for både Nord-Europa og Baltic/Skandinavia. Tilhengerne av terminalen mener at det vil spare inn på tid og utgifter i tillegg til miljømessige fordeler med mindre steamingtid = lavere miljøutslipp.
Scapa Flow fremstår altså som et alternativ for en ny "Northern Maritime Corridor Axis" som er under utredning og som innbefatter Baltikum, Nordsjøen, Irskeksjøen, Norskehavet, Barentshavet og Island.
Penger, please...
Så får man se om Bergen kommune stiller midler til disposisjon, for det er jo det Marintek ber om for å utvikle prosjektet videre, videre, videre...
Og alle som bor i Bergensdistriktet, kjenner godt til hva som vil skje hvis politikerne går inn for noe som har med samferdsel å gjøre: Flere bomstasjoner vil gjøre susen, for selvsagt vil bilistene hjelpe Kinas eksport til Amerika. Skulle bare mangle.