
Ubemannet fartøy overlevert –
klart for subsea-arbeid
Nå tar DeepOcean i bruk et ubemannet fartøy som kan revolusjonere offshorearbeidet. «USV Challenger» styres fra land og skal gjøre jobben til tunge fartøy – til en brøkdel av kostnaden.
DeepOcean og joint venture-partnerne Solstad Offshore og Østensjø Rederi har mottatt sitt første ubemannede fartøy (USV), «USV Challenger». Fartøyet skal brukes til havbunnsundersøkelser og subsea inspeksjon, vedlikehold og reparasjon (IMR) i offshore energi.
«USV Challenger» ankommer DeepOceans base på Killingøy i Haugesund i løpet av kort tid. Der skal systemet for sjøsetting og opphenting av fjernstyrte undervannsfarkoster (ROV-er) testes, og fartøyet skal godkjennes for fjernstyrte operasjoner. Deretter går det inn i en langsiktig leieavtale med DeepOcean.
Fjernstyrt drift og autonom funksjonalitet
Fartøyet skal styres fra land og er utstyrt med autonome funksjoner som gjør det egnet for drift under krevende forhold. ROV-operatører og mannskap vil arbeide fra et felles operasjonssenter på Killingøy.
Ifølge DeepOcean kan fartøyet både utføre egne subseaoppdrag og fungere som støtte til større fartøy. Selskapet mener det kan redusere behovet for hyppige mobiliseringer av store skip og dermed kutte kostnader.
Teknisk utrustning ROV-en om bord er helelektrisk, har hydrauliske funksjoner og opererer ned til 1 500 meters havdyp. Den er utstyrt med verktøy og sensorer for rørledningsinspeksjon, havbunnskartlegging og vedlikehold.
ROV-en kan også fungere som «fly-out»-enhet for større undervannsfarkoster og utføre 3D-skanning, rengjøring og momentverktøyoperasjoner. Den har programvare som muliggjør forhåndsprogrammerte inspeksjoner basert på DeepOceans digitale tvilling-teknologi.
Sjøsettingssystem utviklet av DeepOcean Fartøyet har fått et nytt sjøsettings- og opphentingssystem (LARS), designet for å fungere i høy sjø. Systemet består av vinsj, tralle, mekanisk arm og bakluke. ROV-en sjøsettes og hentes inn mens fartøyet er i bevegelse.
USV-en har også en gyrostabilisator som reduserer bevegelser under operasjoner. Ifølge DeepOcean gir denne løsningen bedre driftsvindu enn konvensjonelle løsninger som moonpool eller A-frame.
Opptil 30 dagers drift
Fartøyet er 24 meter langt, 7,5 meter bredt og har et diesel-elektrisk hybridsystem og batteripakke. Det kan operere i opptil 30 dager uten behov for etterfylling av drivstoff eller lading.
DeepOcean anslår at USV-en kan redusere CO₂-utslipp med over 90 prosent sammenliknet med tradisjonelle offshorefartøy. Skipet er bygget ved Astilleros Gondán i Spania, og rundt 25 norske leverandører har levert utstyr.
Fartøyet har styrehus og er godkjent for bemannet drift med fire personer inntil 20 nautiske mil fra kysten – nyttig ved testing av systemer i kystnære områder.
Tester med operatørselskaper Aker BP og DeepOcean skal være først ut med å teste fartøyet. De har som mål å flytte 30 prosent av subsea IMR-arbeidet fra bemannede fartøy til USV-er. Vår Energi er også involvert i et demonstrasjonsprosjekt.
De kommende månedene skal fartøyet gjennom installasjonsarbeid og testing ved Killingøy.