Wenche Haugerud er her fotografert med en Sperre ROV type SUB-fighter 7500 som var utstilt på messen.

Ingen sperre med ROV’er

ROV’er er både dagens og morgendagens løsning for effektiv inspeksjon og rengjøring av oppdrettsmerder. I forhold til størrelse på merdene og kravet til effektivitet, finnes det vel ingen grenser. Dette var vårt inntrykk etter å ha besøkt ROV-produsenten Sperre AS fra Notodden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Vi traff Wenche Haugerud på standen til Sperre AS. Dette er en nisjebedrift som produserer og selger undervannsteknisk utstyr og ROV’er. Som salgs- og markedsføringsansvarlig er hun godt kjent med de muligheter moderne ROV’er representerer også for oppdrettsnæringen.
Selv kjenner vi bedriften fra offshore-segmentet hvor ROV’er ses på som et helt nødvendig arbeidsverktøy. Sperres referanseliste til offshore er imponerende. Når det gjelder havbruk understreker Haugerud at også denne sektoren er et prioritert forretningsområde.
På Aqua Nor demonstrerte Sperre blant annet en ROV påmontert vaskeskive for bruk i merder. – Næringen trenger ROV’er for inspeksjon og vedlikehold av sine anlegg, forklarte hun. – Foruten selve merdene skal også fortøyningene og havbunnen inspiseres og da er en ROV et kjempegodt redskap.
Wenche Haugerud poengterte at med merder på mellom 120 og 200 meter i diameter, og dybder ned mot 50 meter, er det ikke mulig å vaske anleggene manuelt eller å ta dem på land for rengjøring. – De må enten renses av dykkere eller med notvaskere som trekkes opp og ned, forklarer hun. – Vår løsning er å bygge sammen ROV og notvasker. Dermed får brukeren et redskap som kan arbeide effektivt 24 timer i døgnet uten dekompresjon og avbrekk.
Det er også mulig å utvide brukerfunksjonen til ROV’en betydelig. Utenom kameraer og undervannslys kan redskap med saks, klo og lignende monteres. For brukeren er det stor trygghet i at ROV’ene fra Sperre er selskapets egenutviklede, basert på kjent teknologi.