Bergen øker forspranget på Oslo

Bergensflåten er i ferd med å bli dobbelt så stor som Oslo-flåten, basert på registrert tonnasje. I antall skip er Bergen allerede flere ganger større. Tall Skipsrevyen har innhentet fra Skipsregistrene (NIS og NOR) viser solid vekst for Bergensflåten i siste 12 måneders periode, mens Oslo falt sterkt tilbake. Stavanger fikk også redusert sin tonnasje en god del.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ifølge Skipsregistrene har Bergen nå 256 NIS-skip og 267 NOR-registrerte skip på over 100 bruttotonn. Oslo har 95 NIS-skip og 85 NOR-skip og er nummer tre på listen av antall skip og tonnasje samlet i NIS og NOR. Ålesund ligger som nummer to etter Bergen. Sunnmørsbyen har en stor offshoreflåte og fiskeflåte, men siden Fosnavåg er blitt registreringshavn for skip, har den lille sunnmørsbyen spist godt av Ålesundsflåten.
Bergensrederienes norske flåte var i slutten av september på vel 5,7 millioner bruttotonn, mens Oslo sin samlede norskflaggede flåte var på cirka 3,5 millioner bruttotonn.
Det var i år 1906 Oslo gikk forbi Bergen, et forsprang hovedstaden hadde like til for noen få år siden, da Bergen snek seg forbi med noen få tusen bruttotonn. Siden har Vestlandets hovedstad bare øket og øket forspranget på landets hovedstad.
I en kort periode var Bergen for noen år siden degradert til nummer tre på listen av Stavanger, men nå har Bergensflåten øket så mye at den er temmelig nøyaktig tre ganger større enn Stavangertonnasjen.
Det er spesielt den sterke ekspansjonen i Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi AS som nå fører Bergen til nye høyder, ikke bare som Norges største skipsfartsby, men også på topp i hele Norden.
Byer som København, Stockholm og Göteborg må finne seg i å se Bergen i ryggen. Bergensflåten er faktisk flere ganger større enn hele den svensk-registrerte flåten samlet. For et par tiår siden lå Bergen bak både Oslo og de øvrige store skipsfartsbyene i Norden.
Ved siden av at Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi har flagget hjem hele SKS-flåten sin, det vil si store produkt- og råoljetankskip, og verdens største flåte av kombinasjonsskip for olje/produkter og tørrbulk, har rederiet også overtatt en rekke nye SKS-skip. Bestillingslisten er trolig landets største, hvilket betyr at Bergen fortsetter sin sterke vekst også neste år.
Jo Tankers AS har også bidratt til den sterke veksten i Bergen. Rederiet har nå flagget hjem hele flåten og har også bestilt fire 74.600 tonns produkttankskip som skal under norsk flagg i NIS.
Odfjell SE har i tillegg varslet en del hjemflagging som følge av regjeringens skipsfartspolitikk og seieren rederiene vant over staten i Høyesterett om ulovlig skattlegging. Grieg Shipping Group AS i Bergen er også stor bidragsyter til Bergensflåten. Hele den seilende flåten er NIS-registrert og åtte 49.000 dødvekttonns ”open hatch” skip i kontrakt, vil også få norsk flagg. I tillegg har rederiet to tilsvarende skip i opsjon ved samme byggeverft.
Tom Chr. Steckmest har gjennom rederiet Viken Shipping AS en rekke tankskip fra 115.000 til 160.000 dødvekttonn registrert i NIS, men enda flere ulike typer skip under andre lands flagg. Kjøpmann Helge Eide Knudsens Spar Shipholding benytter også NIS-registrering og er med på å øke Bergensflåten. Det samme er Christian Sundt gjennom Seven Seas Carriers.
På den negative siden har bergensrederiet Seatrans varslet utflagging av hele sin flåte til Kypros. Begrunnelsen er en ny skatteavtale mellom Norge og Polen som i praksis betyr at polakkene på NIS-registrerte skip må betale skatt til Polen. Dette gjelder kun NIS-skip. Polen har ingen tilsvarende skatteavtale med andre land.
I praksis betyr det at NIS-registrerte skip diskrimineres. Polakkene på NIS-skip vil trolig lete etter jobber på skip under andre flagg for å slippe skatt.
For Seatrans med stor polsk andel av besetningen betyr dette at de kunne ha mistet bortimot et par hundre sjøfolk på grunn av den nye skatteavtalen. Rederiet valgte utflagging for å kunne beholde polakkene sine.
Seatrans overfører foreløpig ti skip til Kypros, men fire til kommer senere. Rederiet har også fra tidligere en rekke utenlandsregistrerte skip, og vil når den nye utflaggingen er gjennomført være uten norskflaggede skip.
Også Westfal-Larsen & Co. AS har fått, og får fremdeles, tilført nye skip. En serie på åtte ca. 46.000 dødvekttonns kjemikalietankskip har fått, eller vil ved levering få, norsk flagg.
I tillegg til de norskflaggede skipene i bergensk eie, har rederier i Bergen en stor ”reserve” gjennom over 200 utenlandskflaggede skip.
Mange rederier benytter også utenlandsk flagg
Rederiene Wilson ASA og Green Reefers AS, som begge kontrolleres av Kristian Eidesvik fra Bømlo, har alle sine skip under andre lands flagg. Det dreier seg om over 100 skip. Misje-gruppen har også hele sin flåte under andre lands flagg. Gearbulk Shipowning med datterselskaper har kun et par skip igjen i Bergen, mens et 50-60 talls skip er Bahamasregistrert. Gearbulk eies for 51 prosents vedkommende av Kristian Gerhard Jebsen-familien og drives fra London.
Westfal-Larsen familiens spesialbulkskipsrederi Masterbulk i Singapore benytter Singapore-flagg for sin omfattende flåte. De tidligere norskregistrerte skipene er for lengst flagget ut.
Heller ikke Kristian Jebsens Rederi, Vaage Ship Management, Hav Ship Management og Misje-gruppen har norskflaggede skip i flåten, bortsett fra noen få skip Vaage driver på vegne av andre eiere.
Bergen er ikke bare ledende skipsfartsby målt etter antall skip og tonnasje. Byen har også noen av verdens største rederiorganisasjoner innen flere nisjer i internasjonal skipsfart. Det er basis for den store flåten.
En del utenlandskeide skip fører også norsk flagg og noen, spesielt svenske rederier, har valgt Bergen som registreringshavn.
Verdens største
Odfjell SE er verdens største kjemikalietankrederi med et 100-talls skip, egne så vel som innleide og operasjon for andre partnere. Samlet tonnasje ligger på vel 2,5 millioner dødvekt-tonn. Hovedkontoret er i Bergen, med kontorer og datterselskaper spredt rundt store deler av verden. I tillegg har rederiet, i eget eie og i sameie med andre, en rekke store tankterminalanlegg.
Men byen har også Jo Tankers som lenge har ligget på tredjeplass blant verdens kjemikalietankrederier. Men nykommere i kjemikalietankbransjen har trolig gått forbi. I alle fall ligger Jo Tankers blant de fem største i verden.
SKS-delen av Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi AS er verdens største eier og operatør av kombinasjonsskip for olje/produkter-malm/bulk, såkalte OBO-skip. Rederiet har 12 slike i størrelsen 110.000 til 121.000 dødvekttonn.
KGJS er også et av verdens største sementskipsrederier, men ingen av disse skipene har norsk flagg i hekken. Flåten består dessuten også en rekke ca. 160.000 dødvekt-tonns produkttankskip.
Utkilen AS er en betydelig regional operatør og eier av kjemikalietankskip i 2500 til 19.000 dødvekttonns størrelsen. De fleste er NIS-registrerte.
Rederiet Stenersen AS er landets største rederi innen nisjen tankskip i 16.000 til 20.000 dødvekttonn. Flåten er fordelt på NIS og Gibraltar-registrering. Uteregistrering er ifølge rederiet nødvendig fordi selskaper som leier skip har behov for tonnasje som kan frakte innenrikslaster. NIS-registrerte skip har ikke lov til å ta laster mellom norske havner. Alle andre skip under alle verdens flagg kan fritt seile med last mellom norske havner.
Stenersen-flåten består av pr

odukt og kjemikalietankskip av en noe enklere type enn skip med rustfrie lastetanker som Odfjell, Jo Tankers, Seatrans og Utkilen AS vesentlig satser på.
Innen spesialbulksektoren var Star Shipping AS verdensledende, og eid av Grieg Shipping Group og Westfal-Larsen-familien på 50/50-basis.
Mange nisjer
Nå er Star-organisasjonen delt mellom Grieg og Westfal-Larsen og ført videre som Grieg Star Shipping og Westfal-Larsen Shipping, begge med hovedkontor i Bergen og et internasjonalt nett av kontorer og terminaler. Begge aktørene er inne i sterk ekspansjon. Grieg har nylig bestilt 8 nybygg i 49.000 dødvekt-tonns klassen, samt en opsjon for to tilsvarende skip.
GC Rieber Shipping ASA er stor internasjonal operatør innen fartsområdet islagte farvann, og er en betydelig undervannoperatør med både egen ekspertise og egne skip. Rederiet er også det ledende på Vestlandet innen seismiske undersøkelser.
Wilson er trolig Europas ledende short sea rederi med over 100 skip som vesentlig betjener industrien i Norge og det øvrige Europa.
Green Reefers AS og Silver Sea AS er ledende innen kjøle/fryse skip for transport av frossenfisk, kjøtt og frukt. De to rederiene samarbeider innen nisjen for små kjøle/fryseskip gjennom et felleseid operasjonsselskap i Bergen.
Innen offshore er Bergen svakere representert, men DOF i Austevoll og datterselskap DOF Subsea i Bergen hører til landets største innen ulike typer forsyningskip og undervannsoperasjonsskip. Sartor Shipping og Myklebusthaug Offshore er også rederier i Bergensområdet som satser på forsyningsskip og hjelpeskip ved installasjonene i Nordsjøen.