Nogva leverer omtrent 500 anlegg årlig. (Foto: Peder Otto Dybvik)
Nogva leverer omtrent 500 anlegg årlig. (Foto: Peder Otto Dybvik)

Ekspansjon for sterk 100-åring

Publisert

For 100 år siden startet et ungt brødrepar det som skulle bli et sunnmørsk industrieventyr. Siden har Nogva Motorfabrikk gledet seg over positive resultater, og nå skal Nogva Motorfabrikk ekspandere ytterligere.

Den familieeide bedriften har spesialisert seg på komplette fremdriftsanlegg og strømaggregater til både maritim og landbasert virksomhet. Nogva leverer motorer og utstyr til både fritidsbåter, store offshore fartøyer og de fleste båttyper imellom.

Bedriften ble startet i 1913 av brødreparet Daniel og Lars Nogva på Skuløya. De hadde lovet seg selv at de skulle bevilge seg en tur til stevne for Ungdomslaget i Østa dersom motoren startet. Det ble tur til Østa for de to ungdommene, og det unge brødreparet la grunnsteinen i det som skulle bli et sunnmørsk industrieventyr.

Siden har bedriften bygget seg opp stein for stein. Motorproduksjonen fortsatte fram til 1966, da det var ikke lenger økonomi å produsere egne motorer. Nogva inngikk avtale om å forhandle forskjellige motorer, samtidig som det ble satset på utvikling av egne gir og propellanlegg. I dag er Nogva leverandører av motorer fra Nanni, John Deere og Scania.

Skreddersøm

Skreddersøm har på mage måter vært oppskriften på suksess for 100-åringen. Motorene blir tilpasset kundens behov, og blir som oftest levert sammen med egenproduserte gear og propellanlegg. Slik har man kunnet tilpasse komplette fremdriftssystemer og motorer etter kundens eksakte behov.

Denne oppskriften har sørget for gode økonomiske resultater i mange år for bedriften. I 2012 hadde selskapet driftsinntekter på nærmere 194 millioner kroner, og selskapet ser lyst på fremtiden. – Vi har hatt en jevn økning de siste årene, sier daglig leder Kjell Norvoll til Skipsrevyen. Omsetningen for 2013 ser ut til å lande på litt i overkant av 200 millioner kroner.

Mens mange har valgt å satse i det store utland, har Nogva omtrent 70 prosent av markedet sitt hjemme. Eksporten går til blant annet Brasil, Vietnam, Japan og Romania. Vard er en viktig kunde. Bedriften har vurdert å utvide i utlandet for å møte det voksende markedet, men har likevel valgt å utvide hjemme. Nærheten til den maritime klyngen i Haram har vært tungtveiende.

– Vi vurderte på et tidspunkt å etablere oss i Asia. Konklusjonen ble imidlertid at kostandene ikke nødvendigvis ville bli lavere enn utgangspunktet. Derfor er ikke etablering i utlandet en nødvendighet for oss per dags dato, sier Norvoll.

[gallery columns="2" ids="10623,10624"]

Utbygging

– Vårt største probleme de siste årene har vært at kapasiteten har vært for liten, forteller Norvoll. I 2012 kjøpte derfor Nogva seg inn i ET Hydraulikk med 51 prosent. Fabrikken her skal fortsette å produsere hydrauliske komponenter, samtidig som den skal overta produksjonen av deler til gir og propellanlegg. I tillegg har selskapet en datter i Svolvær, som fokuserer spesielt mot fiskeri- og oppdrettsnæringen. – Selskapet ble etablert for 35 år siden, først og fremst for å fokusere på kystfiskeflåten. I dag ser vi at oppdrettsnæringen også blir mer og mer sentral, forteller Norvoll. Totalt har Nogva i dag omtrent 90 ansatte.

For å håndtere den økte etterspørselen skal Nogva nå ekspandere ytterligere. Det skal bygges 1600 kvadratmeter verksted og kantine, og i tillegg skal det bygges en 1500 kvadratmeter stor hall ved ET Hydraulikk på Grytestranda. I følge Norvoll vil utbyggingen stå ferdig til jul i 2014. – Det blir et spennende år vi går i møte. Vi er glade og stolte av å kunne føre videre tradisjonene, og vi ser frem til å møte fremtidens utfordringer, sier Norvoll med et smil.