- Verdens fem hydrogenbåtprosjekter presenteres i Florø, sier Trond Strømgren. Foto: Maritim Forening Sogn og Fjordane.

Verdens fem hydrogenbåtprosjekter presenteres i Florø

- Verdens fem hydrogenbåtprosjekter vil bli presentert under årets konferanse om hydrogen og marin fornybar energi i Florø 3.-6.oktober. Det sier Trond Strømgren i GCE Subsea og Maritim Forening Sogn og Fjordane. 170 deltakere fra 17 land er tilmeldt til konferansen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Maritim Forening Sogn og Fjordane, GCE Subsea, Sogn og Fjordane fylkeskommune og Florø kommune inviterer til internasjonal konferanse om marin fornybar energi og maritim bruk av hydrogen denne uken.

Ser til Sogn og Fjordane

-  Sogn og Fjordane har alle forutsetninger for å bli ledende på utvikling og bruk  av hydrogen og hydrogenteknologi, sier Trond Strømgren i i GCE Subsea og Maritim Forening Sogn og Fjordane. Blant medarrangørene til konferansen finner vi Elisabet Kjerstad Bøe fra fylkeskommunen, som de siste årene har jobbet med å drive frem hydrogensatsingen i fylket. Elisabet mener fylket har alt som trenges for å være ledende innen utvikling av et hydrogenbasert næringsliv

– Vi har kompetansen som trenges og teknologien er klar. Og like viktig, næringsaktørene er klare! Det er spennende å oppleve at internasjonalt næringsliv nå ser til Sogn og Fjordane for å få oppdatering på maritim bruk av hydrogen, sier hun.

Vind-energi som hydrogen på havbunnen

-Fokuset for konferansen er todelt, med både marin fornybar energi og hydrogen. Dei to har likevel en naturlig kobling, sier Strømgren. Kysten vår er ideell for å utvikle energi fra havet. – Vi har en lang kystlinje med rikelig vind og bølger, i tillegg til stabile tidevannsstrømmer. Offshore vind har globalt fokus og øker nå sterkt i omfang. Energien fra vinden kan lagres som hydrogen i trykktanker på havbunnen. Her kan den norske subseaindustrien bidra med sin kompetanse, legger han til.

Dette er tredje året at konferansen blir arrangert og de fire arrangørene har satt sammen et rikholdig program med innlegg av ledende fagpersoner. Maria Brandsøy i Maritim Forening kan fortelle at det er tatt avgjørelser om byggestart for fem konkrete hydrogenbåtprosjekter i verden – og alle disse prosjektene blir presentert på konferansen!