Illustrasjon: Palfinger Marine

Palfinger signerer rammeavtale med Aker BP

Palfinger Marine i Bergen har blitt tildelt en rammekontrakt på levering og videreutvikling av teknologi for fjernstyring av offshorekraner. Aker BP og Palfinger vil med dette samarbeidet sette en ny standard for offshore kraner.

Publisert Sist oppdatert

Palfinger skal utstyre Aker BP's nye installasjoner med offshore kraner basert på en kombinasjon av avansert teknologi og standardisering som betydelig vil øke sikkerhetsnivået og reduserte driftskostnader. I løpet av 2022 skal Aker BP ta endelig investeringsbeslutning for NOA Fulla i NOAKA-området og ny sentralplattform på Valhall (NCP) med tilknytning av King Lear.

Begge utbyggingene er planlagt med et kraftig teknologiløft på mye av utstyret som skal innstalleres, heter det i en pressemelding.

Redusert risiko

Palfinger og Aker BP har hatt et godt samarbeid i mange år i forbindelse med utvikling av ny teknologi. Nylig leverte Palfinger fire offshorekraner til Valhall IP platformenen. Fjernstyrte operasjoner er en viktig del av Aker BP’s stratrgi for reduksjon av driftskostnader samt redusert risiko og eksponering av personell. Palfinger's forskning og utvikling på dette feltet sammen med Optilift har vist seg å bli avgjørende for valg av leverandør.

Konstruert for fjernstyring

Den største fordelen med fjernstyrte kranoperasjoner er muligheten til å fjerne personnel fra farlige områder og dermed redusere riskioen for uønskede hendelser. I tillegg er det også et potensiale for store kostnadsbesparelser, spesielt i forhold til operasjoner som tradisjonelt krever gode værforhold, mye folk eller rutineoperasjoner som nå kan gjennomføres fjernstyrt fra land ved bruk av nye digitale hjelpemiddler.

I 2017 startet Palfinger arbeidet med “Remote Operated Offshore Cranes (ROOC)” som etterhvert ble videreutviklet etterhvert sammen med Aker BP og Optilift. Teknologien som blir brukt på kranene til de nye platformene vil være basert på arbeidet gjort de siste årene samt de nylige leveransene til Valhall IP platformen.

- Vi er stolt og beæret over å kunne fortsette vårt samarbeid med Aker BP på dette prosjektet som kombinerer innovasjon, forskning og utvikling med vår lange erfaring fra bransjen. Sammen vil vi sette en ny standard for modulbaserte og skalerbare offshorekraner med integrert fjernstyrings og autonom funksjonaliet, sier Andreas Hille, Senior Vice President Product Line Management and Engineering i Palfinger.

Setter en ny standard

Rammeavtalen mellom Aker BP og PALFINGER har en gyldighet på ti år med mulighet til en ytterligere utvidning. Den omfatter utvikling av teknologi for fjernstyrte kraner samt levering av totalt seks elektriske kraner til fire forskjellige platformer.

- NOA Fulla og NCP/King Lear er store, viktige felt-utbygginger på den norske kontinentalsokkelen. Kranene som Palfinger skal levere gjennom rammeavtalen representerer en viktig del av vår operasjons-strategi der fjernstyring og automasjon er nøkkelord. Ved å standardisere kraner på tvers av disse feltene kan vi også sikre økt kvalitet og reduserte kostnader, sier Ine Dove, direktør for drift og feltutvikling i Aker BP.