Gå til innhold
Annonse

Kystvakten overtar slepebredskapen og utvider flåten

KV Harstad i Harstad. Foto: Kystvakten
KV Harstad i Harstad. Foto: Kystvakten

Kystvakten overtar det operative ansvaret for den statlige slepeberdskapen fra 2020, og utvider da flåten med to fartøy.

Annonse

Det er ennå ikke avklart hvilke to fartøy som vil komplementere slepeberedskapflåten når Kystvakten overtar ansvaret.

- Det er ikke bestemt ennå hvilke to fartøy det blir. De to nye slepefartøyene skal leies inn fra et sivilt rederi fra 1. januar 2020, opplyser informasjonssjef i Sjøforsvaret, Endre Barane til skipsrevyen.no.

Kystvakten skal selv bemanne skipene, men krav til bollard pull og lignende er ikke satt ennå, opplyser han videre.   

Den stående statlige slepeberedskapen vil bestå av: “KV Harstad”, de tre fartøyene i Barentshav-klassen og to tilførte KV-fartøy. Dette betyr at slepeberedskapen vil bestå av seks fartøy, istedenfor dagens fire fartøy.  

Styrket slepeberedskap

- Vi er svært fornøyde med at vi nå har fått på plass en forutsigbar, sikker og langsiktig løsning for den statlige slepeberedskapen. Løsningen vil styrke slepeberedskapen samtidig som den vil gi økt tilstedeværelse og heve Kystvaktens evne til å utføre sine lovpålagte oppgaver, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

- Løsningen gir god utnyttelse av samfunnets ressurser. Kystvakten får nå det operative ansvaret for den statlige slepeberedskapen og blir tilført to nye kystvaktfartøy fra 1. januar 2020, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Kystverket vil fortsatt være ansvarlig myndighet  for ordningen, som fortsatt skal ledes fra Vardø VTS, mens det operative ansvaret ivaretas av Kystvakten.
Kystverket har tatt initiativ til og vært en pådriver for å komme i mål med denne løsningen. Etaten vil fortsatt være ansvarlig myndighet for ordningen og den skal fortsatt ledes fra Vardø Sjøtrafikksentral. Det er det operative ansvaret som skal ivaretas av Kystvakten.

- Noe av det viktigste for Kystverket er at den nye ordningen sikrer en langsiktig modell for ivaretakelse av statlig slepeberedskap, sier Kystdirektør Per Jan Osdal i en melding.- Et annet viktig moment for Kystverket er at de to nye fartøyene som Kystvakten får tilført, også vil bli utrustet med oljevernutstyr, understreker Kystdirektøren.
 

Annonse