Forbundsleder Johnny Hansen kom med skarp kritikk av regjeringen under debatten

- Det er ikke for flaggprodusentene vi har sjøfartspolitikk

Situasjonen til 700 ansatte i Color Line var det som tok mesteparten av tiden under den politiske debatten på landsmøtet til Norsk Sjømannsforbund.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- I denne saken blir sjøfolkene ofret på kapitalens alter, sa stortingsrepresentant Terje Lien Aasland.

Han viste til at Color Line kan få lov til å flagge to av skipene sine fra NOR til NIS. Dermed vil rederiet ikke være nødt til å holde seg til norske lønns og arbeidsvilkår.

Leder av næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (SP) mente at hvis forskriftsendringen ble gjennomført, så ville det ikke være slik at det var danske sjøfolk som sto klare til å overta.

- Så mange sjøfolk står ikke klare der nede, og da sier det seg selv hva slags mannskap disse skipene får, med de språkutfordringene som da oppstår, sa Pollestad fra scenen.

Kritikk av de borgerlige

Regjeringspartiene stilte i debatten med Bengt Rune Strifeldt (FrP) og Tom Christer Nilsen (H), de fikk begge to hard motstand fra opposisjonen og fra fagbevegelsen.

- Vi er ikke ferdig med denne saken, sa Frps Bengt Rune Strifeldt. - Vi vil det beste for norske sjøfolk, fortsatte han, og avviste at hans parti har sviktet sjøfolkene.

- Tvert om. Vi er, og vil alltid være, sjøfolkenes parti, sa Strifeldt.

Høyres Tom Christer Nilsen påpekte at faren ved å ikke gjennomføre forskriftsendringene kunne føre til et enda større tap av arbeidsplasser.

- Vi tror at Color kommer til å flagge hele rederiet ut om vi ikke gjennomførere forskriftsendingen. Hvis det skjer, da må noen svare for hvorfor de 2500 arbeidsplassene forsvant, sa Nilsen. – Men hvis det viser seg å være vesentlige andre forhold i dag enn for fire år siden, så må vi naturligvis se på det på nytt, la han til.

Utfordret regjeringen

Norske lønns og arbeidsvilkår er altoverskyggende i arbeidet for forbundet, fortalte  leder Johnny Hansen. Han kom med to konkrete utfordringer til regjeringen:

- Fjern taket i offshore, og for å kompensere for den økte skatten som sjøfolk og andre pendlere har fått kan de øke sjømannsfradraget til 150 000 slik som fiskerne har. Og ikke minst, gravlegg forskriftsendringen for utenlandsfergene for godt, understreket han.

At det de siste årene er flagget flere skip hjem til NIS og NOR var ingen av politikerne særlig imponert over. Samtlige var opptatt av at å få norske flagg i hekken ikke er det viktigste.

- Det er jo ikke for flaggprodusentene vi har norsk sjøfartspolitikk, det er for sjøfolkene sa Pollestad, og høstet stor applaus fra landsmøtet.