Bård Kristoffersen har kogget fra Kirkenes til Kragerø. Foto fra bloggen.

Bård har kogget fra Kirkenes til Kragerø

Bård Kristoffersen (49) fra Kragerø har kogget seg fra Kirkenes til Kragerø. Til helgen kommer han hjem, akkurat tidsnok til å delta på den årlige “Koggregattaen”!

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bård Kristoffersen (49) fra Kragerø jobber til daglig på Jernia eller “Fritjof Johnsens Eftf,” som butikken fortsatt heter på folkemunne i Kragerø.

Tar i mot med båtkortesje og bryggefest

-Når Bård kommer hjem blir det bryggefest hos oss innerst i Blindtarmen, sier kollega Teodor Gregersen til Skipsrevyen. Mens Bård har kogget norskekysten så har butikken hatt nok å gjøre med å svare medier og andre interesserte i telefonen som vil spørre om nytt om ekspedisjonen. Vi har måttet la det gå på rundgang, sier Gregersen.  Da jeg hørt om ideen hadde jeg blandede følelser: Sinnsykt rått! Idiotisk! Og misunnelse! Etterhvert som tiden har gått og vi ser at det har gått bra og at det har vært mulig, må det jo ha vært en opplevelse for livet! Til helgen kommer Bård hjem. Vi skal møte ham ute i skjærgården og følge ham inn med kortesje det siste stykket. Deretter blir det fest på brygga hos oss innerst i Blindtarmen, med sprudlevann og ankerdram, lover Gregersen

Ideen

-Ikke var jeg full, ikke var jeg syk, men ideen fikk jeg for mange år siden, forteller Bård Kristoffersen (49) fra Kragerø. Jeg bestemte meg for at hvis jeg ble 50 år, noe jeg ikke hadde tro på, så skulle jeg gjøre noe annerledes den sommeren jeg ble 50år. Tanken på å kogge hele Norges Kyst var født. Nå blir jeg ikke 50 i 2018, men der er greit å ligge litt foran skjema.

Med tid til å nyte...

- Så da ble det bestemt å starte i Krikenes å kogge hjem til Kragerø! Det var veldig langt. Avreise var 1. juni fra Kirkenes. Reiseruta var ikke helt spikra, men jeg hadde sett på «globusen». Har kjørt rundt Nordkapp, brukte en uke i Lofoten. Var om Røst. Målet var ikke å kogge fortest mulig fra nord til sør, må også få tid til å nyte..

Vurderte å hente fyrstikkene

Koggen ble kjøpt våren 1988 sammen med Arve Kristensen. Den var vår kogg i hele ungdomstiden. Vi levde i den hele helgene sommerene igjennom i mange år. Årene gikk, og etter mange år og noe mindre bruk var koggen veldig sliten. Vi har vært enige om i alle år at den aldri skal selges. Når vi hadde brukt den opp, skulle den brennes. Vi kunne ikke se for oss noen andre kjøre avgårde i denne båten. Våren 2012 stod vi der og vurderte å hente fyrstikkene.

Det tok litt av...

Vi gjorde der en avtale at min sønn Even, som kjøpte Arve sin andel til en da liten pris. Tanken min var å sette den istand igjen sånn at den ble sånn noenlunde brukbar. Det tok litt av.
Det er blitt byttet 16 halser (halve bordganger), 2 spanter, bakker, dollbord, vindskjermer, stoler, benker, tiljer, vegger og dør i skott foran, vegg og luke i skott bak, ror og rorpinne. Ny motorkasse og lokk i 2018. Så hvis man la gammel og nye materialer i hver sin haug, ville nok den gamle haugen bare bli 25 %. Alle fornikla deler har fått ny glans.  Motor var til total overhaling hos Marna i 2016. Det ble byttet hovedlager foran, veivlager, stempelfjærer, ventiler, ventilfjærer samt alle pakninger. Sommer 2017 blei det bytta trekkrør til propellen.
Ny kalesje fikk Koggen i 2018. Så den ble fraktet til Kirkenes!

Detaljer og bilder fra turen kan du lese i koggbloggen “Koggtur 2018.”