Bildet viser en ammoniakk bunkringsterminal fra Azane Fuel Solutions og en ammoniakk drevet platform supply skip (PSV) fra Amon Offshore.

Skal studera ammoniakk-bunkring med stor norsk aktør

Azane Fuel Solutions og Equinor skal forske på den nye energibæreren.

Prosjektet skal, basert på en estimert etterspørsel av ammoniakk drivstoff mellom 2025-2030, skissere en optimalisert verdikjede for ammoniakk fra produksjon til bruk. Studien vil fokusere på en effektiv distribusjon og etablering av bunkrings terminaler plassert på strategiske lokasjoner.

Basert på omfattende dialoger om ammoniakk som drivstoff og bunkring, har partene bestemt å etablere prosjektet «AFNO 2030 – Ammonia fuel for The Norwegian offshore sector 2025-2030». 

Prosjektet vil se på hvordan ren ammoniakk kan introduseres som et drivstoff for å avkarbonisere den norske offshoresektoren og bidra til optimalisert logistikk, operasjonsplanlegging og sikkerhetsaspekter. 

Ren ammoniakk har stort potensiale til å bli et drivstoff for å avkarbonisere den maritime industrien, skriver de i en pressemelding. 

Ammoniakk kan brennes i en motor eller utnyttes via en brenselcelle, og fordi det ikke inneholder karbon har den ikke CO2 utslipp. Nøkkelutfordringene vil inkludere å møte sikkerhetsaspekter relatert til giftigheten i ammoniakk og dens korrosivitet.

CEO Azane Fuel Solutions – Håkon Skjerstad

Tre kategoriar

«AFNO 2030» planlagte aktiviteter er delt inn i tre hovedkategorier:

A. Utarbeide en estimert tidslinje for etterspørsel av ammoniakk drivstoff.

B. Utarbeide en utviklings plan for verdikjeden til drivstofftilførsel.

C. Utføre planlegging av spesifikke lokasjoner for bunkring.

- Vi ser fram mot samarbeidet med Equinor for å vise hvordan ren ammoniakk kan bli benyttet til avkarboniseringen av den norske offshore sektoren. Equinor kan spille en viktig rolle i det maritime grønne skifte som pioner til å benytte drivstoffet, teknologien og nødvending bunkringsinfrastruktur, og med dette hjelpe industrien til å ta det nødvendige spranget sier Håkon Skjerstad, nyutnevnt CEO i Azane Fuel Solutions

Bunkring nettverk for ammoniakk

Dette prosjektet bygger videre på det etablerte grunnlaget til «AFBN – Ammonia fuel bunkering network» prosjektet som har foregått de siste to årene.  Ledet av Azane Fuel Solutions i et felleskap som inkluderer partnere som Yara Clean Ammonia, SINTEF og Fjord Base (Norges største offshore forsyningsbase), ønsker prosjektet nå Equinor velkommen som en tilknyttet partner i AFBN, skriver de. 

Sammen sikter disse samarbeidene på å fremskynde etableringen av et bunkringsnettverk for ammoniakk ved å utnytte ekspertisen til alle involverte parter.

Bunkringsterminaler

I april 2022 ble det annonsert at Yara forhåndsbestilte opptil 15 ammoniakk bunkringsterminaler, i en flerårig kontrakt med Azane Fuel Solutions, for å ha tilstrekkelig dekning over det skandinaviske markedet. 

Nettverket av flytende karbonfrie bunkringsterminaler er et stort steg i riktig retning for å gjøre shipping fri for fossilt brensel, hevder de i en pressemelding.