
Vil etablere Global Centre of Expertise
Programmet Norwegian Centres of Expertise (NCE) ble etablert for å øke innovasjonen og få enda mer aktivitet i de mest vekstkraftige og internasjonalt orienterte næringsklyngene i Norge. Programmet startet i 2004 og er omtalt som meget vellykket. Både NCE-programmet – som administreres av Innovasjon Norge – og de beste NCEene har høstet mange lovord både nasjonalt og internasjonalt. Noen har også fått internasjonale priser.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Det er utpekt 12 NCEer i Norge som får faglig og finansiell støtte til utviklingsprosesser i opptil ti år. Flere av NCEene som NCE Maritim i Ålesund, NCE Node i Kristiansand og NCE Sub Sea i Bergen, har sin aktivitet hovedsakelig rettet mot maritime bedrifter.
Nå har fire NCEer, en av dem er NCE Maritime i Ålesund gått sammen med NHO og LO for å etablert Global Centeres of Expertise, GCE. I et brev til næringsminister Trond Giske skriver de at de maritimt rettede NCEene allerede er internasjonale aktører og at det er viktig at de holder et globalt høyt nivå fremover. Dette ønsker de at departementet skal bidra med penger til.
Det vises til at de fire klynge har hatt en formidabel vekst siden tusenårsskiftet. I dag representerer de ca. 50.000 ansatte og en omsetning på over 150 milliarder kroner i året. Dette er den mest verdiskapende og lønnsomme delen av norsk næringsliv.
– Planen er at GCEene skal jobbe for at klyngene skal bli enda bedre på forskning og innovasjon, industriell nyskaping, utdanning, talentutvikling og nettverksbygging og kunnskapsinnhenting globalt, forteller daglig leder i NCE Maritime Per Erik Dalen til Skipsrevyen. – I det nye programmet er vertskapsattraktivitet et nøkkelord. Vi må legge forholdene til rette slik at globale bedrifter ønsker å ha sin virksomhet her, og vi må være et attraktivt sted å bo, arbeide eller studere. Her er klyngen og regionen i en global konkurransesituasjon.
– Vi må jobbe for at vår region skal bli attraktiv for høykompetent utenlandsk arbeidskraft og samtidig må vi sørge for at egen arbeidskraft har topp kompetanse. Dermed blir etter- og videreutdanning et nøkkelord. Arbeidskraften må oppgraderes på de nye teknologiene, understreker Per Erik Dalen til slutt.