
Skaper maritime muligheter i Vietnam
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Med Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit i spissen, besøkte en stor norsk næringslivsdelegasjon Vietnam i mars. Med i delegasjonen var også nærings- handelsminister Monica Mæland. Målet for besøket var å bidra til mer samarbeid mellom vietnamesisk og norsk næringsliv, og spesielt innen maritim sektor.
I Hanoi arrangerte Innovasjon Norge et maritimt seminar i samarbeid med det vietnamesiske kyst- og sjøfartsdirektoratet. Det var full sal og en god blanding av vietnamesere og nordmenn.
I sin åpningstale pekte næringsminister Monica Mæland spesielt på de pågående forhandlingene mellom EFTA og Vietnam om en frihandelsavtale. Hun hadde store forventninger til at denne avtalen skulle skape et forutsigbart rammeverk og gi bedre muligheter for handel mellom Vietnam og Norge.
I erkjennelsen av at Vietnam er en kystnasjon, utpekte regjeringen allerede på 90-tallet maritim sektor som et satsingsområde. Det statlig eide verftsselskapet Vinashin ble etablert i 1996. Selskapet ble tilført store midler, hadde omfattende planer og gjorde tilsvarende investeringer. Det ble satset bred og tatt stor risiko.
[gallery columns="2" link="file" ids="11097,11098,11099,11100"]
Så kom finanskrisen i 2008. Vinashin ble omorganisert og et nytt statseid selskap – SBIC (Shipbuilding Industry Corporation) så dagens lys høsten 2013.
Skipsrevyens mai-utgave
I Skipsrevyens mai-utgave går vi mer i dybden på denne delegasjonsreisen til Vietnam. Blant annet ser vi på erfaringene fra etableringen av Vard sitt verftsanlegg i VungTau, åpningen av Vinomarine (Libra-Plast, Jets og IMS Group) sitt moderne fabrikkanlegg i Haipong og hvorfor SBIC er en så viktig aktør for norske interesser i Vietnam.