
Får minoritetsaksjonærene i Western Bulk kjøpe seg inn i den solgte datteren?
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Styret i Christen Sveaas sitt private investeringsselskap, Kistefos AS, ser nå på muligheten for at de minoritetsaksjonærene i Western Bulk som ønsker det skal få anledning til å kjøpe seg inn i den lønnsomme biten av Western Bulk-konsernet som hovedaksjonæren Kistefos AS med 60,4 prosent av aksjene nå har fått hånd om. Dette har www.skipsrevyen.no fått kjennskap til fra velinformert hold. I så fall vil de få anledning til å kjøpe samme antall aksjer som de i dag sitter med i det børsnoterte Western Bulk.
Aksjemarkedet mottok mandag meldingen om Sveaas sitt kjøp av den eneste lønnsomme biten av Western Bulk med å sende aksjekursen ned i 51 øre, mens aksjene fredagen før helgen gikk for kr. 1,30. Kjøpet fant sted etter en budrunde i regi av Pareto Securities der andre interesserte også deltok.
Med andre ord ble nyheten alt annet enn godt mottatt, og det skal nå trolig ha fått Kistefos-styret til å vurdere om de vil la aksjonærene kjøpe seg inn i Western Chartering. Det vanskelige spørsmålet i den forbindelse er om Sveaas på ny vil gå på børs med befraktningsvirksomheten. Det vil neppe være stor interesse fra investors side å satse penger på et ikke-børsnotert selskap med de problemer man da vil få med å omsette sine aksjer.
Da Sveaas første gang for vel to år siden solgte seg ned i Western Bulk for å gi plass til andre aksjonærer og gå på børs tjente han stort på operasjonen. Emisjonen ble forsøkt lagt ut til en kurs på 21 kroner, men ingen ville betale mer enn 12 kroner. Selv på det nivået tjente Sveaas sitt private investeringsselskap mer enn 400 millioner kroner på nedsalget. Nå kjøper han tilbake den eneste lønnsomme biten for 17 millioner dollar, tilsvarende rundt 138 millioner kroner. Inkludert påhvilende gjeld er dette verdsatt til 47 millioner dollar.
Så spørs det om han selger noe av det tilbake til de øvrige aksjonærene og hva han beregner seg for de aksjene. Uansett vil mange hevde at forretningsmannen, kunstsamleren og mesenen Sveaas har fått seg en ripe i lakken.
Western Charterings opprinnelige forretningside var å skaffe laster til bulkskip og deretter leie skip for å frakte lastene. Kunsten var å leie inn skipene til rater under den selskapet selv klarte å forhandle seg frem til for å frakte lastene. Fortjenesten lå i forskjellen mellom frakt og kostnadene ved innleie av skip. Dette var noe Western Chartering i årevis stort sett klarte med gode marginer. Men så fikk noen en god ide, nemlig å skaffe sine egne skip. Da kunne selskapet tjene mer, mente noen. Tenkt så gjort. Den gode ideen viste seg å være alt annet en god, men tvert imot drepende.
Nå sitter den skipseiende delen av Western-konsernet (Western Ship Holding) med et 20-talls langtidsinnleide 60.000 tonns bulkskip som de attpåtil har opsjon på å kjøpe. Ratene de betaler i innleie er skyhøye over det de får for videre utleie. I tillegg har selskapet også et knippe eide bulkskip, samt noe de har mindre eierinteresser i, som de alle har betalt langt over det de får ved å leie skipene ut igjen. Verdien på skipene er også tilsvarende lavere enn kjøpsprisen. Dette er det som altså er tilbake i det børsnoterte Western Bulk. Analytikere www.skipsrevyen.no har snakket med spår konkurs i tilfelle selskapet ikke klarer å forhandle ned ratene de betaler til de japanske eierne av de innleide skipene. Skjer ikke det er det bare et knallgodt fraktmarked for bulkskip som kan redde stumpene. Fraktmarkedet er nå laver enn på minst en mannsalder og det finnes ingen lysning i mørke.