Illustrasjonsfoto: Sjøfartsdirektoratet

Norge i topp 5 på White List

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Norge beholder sin topp 5-plassering på Paris MoU sin liste over verdens kvalitetsflagg.

Hvert år offentliggjør Paris MoU - det europeiske samarbeidet om havnestatskontroller - sin rangering av flaggstater. Rangeringen fastsettes på grunnlag av antall inspeksjoner og tilbakeholdelser innenfor Paris MoU over de siste tre årene.

Norges ambisjon er å være blant topp 5 på den såkalte White List, som er den listen med høyest gjennomsnittlige kvalitet på skipene og lavest risiko for alvorlige hendelser. Videre finnes Grey List og Black List, der kvaliten er lavere og risikoen tilsvarende høyere.

På listene som nettopp er offentliggjort, ligger Norge på en 5. plass, ned en plassering fra 2014.

- Vi er meget godt fornøyd med plasseringen også i år. Det viser at norske skip holder god kvalitet og at Norge er et kvalitetsregister, sier fungerende underdirektør Svein Erik Enge på Sjøfartsdirektoratets Underavdeling for inspeksjon og beredskap.

På topp av listen ligger Sverige, med UK, Frankrike og Danmark på de påfølgende plassene. I følge Paris MoU gjennomførte Norge 1440 havnestatskontroller de tre siste årene, derav 570 i 2015. 8 skip ble holdt tilbake i norsk havn i 2015, og det var 15 tilbakeholdelser de tre siste årene.

De fem mest vanlige påleggene i Paris MoU i 2015, var mangler ved ISM-systemet, mangler ved branndører/brannskiller, manglende nautiske publikasjoner og sjøkart og føring av oljedagbok.

Kilde: Sjøfartsdirektoratet