Miljøfokus: Fra åpningsarrangementet på Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo. Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, konferansens formann, Andreas Chrysostomou, (leder av IMOs Marine Environment Protection Committee), og president Thor Jørgen Guttormsen, N

En grønnere fremtid for verdens skipsfart

Ingen tilstedeværende under åpningen av den åttende Green Ship Technology Conference i Oslo i dag kan være det minste i tvil om at internasjonal skipsfart er inne i en rask omstilling i retning av en grønnere fremtid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

De rundt 250 deltagerne i konferansen representerer rederier, utstyrsleverandører, organisasjoner og myndigheter i et 20-talls land. Green Ship Technology Conference er den viktigste internasjonale konferansen på området, og årets deltagelse er større enn noen gang før.
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim holdt åpningstalen, og kom inn på viktigheten av å samarbeide og sette seg store mål. Han viste blant annet til utviklingen innen vestlig industri:
- I 1970- og 80-årene var industrien preget av store utslipp. I dag er disse snart nede i null, etter at man på et tidspunkt bestemte seg for at unnskyldninger ikke lenger var en farbar vei å gå videre på, og besluttet seg for å handle.
- På samme måte er det i dag med internasjonal shipping. Det holder ikke lenger å si at flytrafikken forurenser mer. Tiden har løpt fra slike unnskyldninger. Det holder heller ikke å si at rensing er for dyrt, eller for vanskelig. All erfaring viser at vi har en fantastisk evne til å nå de målene vi setter oss. Det gjelder også teknologiske mål, sa ministeren.
Nullvisjon for norsk shipping
Norges Rederiforbund er vertskap for konferansen. NR-president Thor Jørgen Guttormsen tok i sin åpningstale like godt opp hansken fra ministeren og fastslo at norsk shipping har en nullvisjon hva angår skadelige utslipp til luft og vann.
- Og vi mener alvor. Dette er en forpliktelse overfor miljøet, samtidig som vi tror at dette på sikt også vil være svært interessant forretningsmessig, sa Guttormsen blant annet.
Han etterlot ingen tvil om at miljøspørsmålene og næringens håndtering av dem kommer til å være en avgjørende suksessfaktor i fremtiden:
- Når man opererer langsiktig som i shipping, med langvarige kundeforbindelser, da kan det være nærmest katastrofalt å bomme i sine teknologivalg. Men også det motsatte gjelder; å gjøre de rette valgene representerer en enorm konkurransefordel.
- En hovedhensikt med denne konferansen er at den skal hjelpe oss til å gjøre de rette valgene, sa Guttormsen.
Konferansen varer i dagene 21.-23. Mars. Skipsrevyen vil komme med en mer detaljert rapport i neste papirutgave.