Damen trer inn i norsk oppdrettindustri

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Damen Shipyards har mottatt en ordre på en Multi Cat 2712 fra den norske eieren Samba AS, som har base i Os (Bergen). Dette kommer til å bli det første nybygde fartøyet fra Damens velprøvde serie med arbeidsbåter som skal jobbe innenfor Norges store oppdretts- og oljesektorer.

Damen Shipyards Hardinxveld Nederland lever opp til sitt rykte om raske leveranser fra lager, og kommer til å levere fartøyet i juni etter å ha gjennomført en rekke kundespesifikke tilpasninger. Kontrakten ble signert 8. mai ved verftet.

Multi Cat 2712 kommer til å bli den tredje i Sambas flåte med arbeidsbåter. Sambas tekniske direktør, Eirik Haugland, sier; – Dette nye fartøyet vil være et positivt supplement til den voksende flåten vår. Det er rigget for å utføre fortøyings- og vedlikeholdsarbeid i oppdrettssektoren, og vil også bli benyttet innen oljesektorens spotmarked. Vi er veldig fornøyde med den raske leveransen av vår nye Multi Cat 2712 fra Damen, som inkluderte tid for spesialtilpasning av fartøyet etter våre egne spesifikasjoner.

I fjor skaffet Samba sitt andre fartøy, en Damen MultiCat 2409, med navnet "Molly" som det hadde fått av sin tidligere britiske eier. Dette fartøyet er på en 3+1-års kontrakt og brukes til å behandle laks med hydrogenperoksid mot lus og amøbegjellesykdom. MS "Molly" brukes også til fortøyningsoppdrag i lakseindustrien. MS "Samba" er på en 2+1-års kontrakt, og opererer innenfor samme sektor.

Rask leveranse

I følge Remko Hottentot, Damens Salgssjef i Stavanger, kan oppdrettssektoren ha god nytte av Damens standardiserte plattformer for allsidige og pålitelige arbeidsbåter.

– Damen Multi Cat er et av våre mest pålitelige og velprøvde produkter, og er tilgjengelig for rask leveranse fra lager, sier han. – Og denne ordren viser at spesialtilpasning til kundens ønsker ikke er et problem. Fartøyene passer meget godt i oppdrettssektoren, for å utføre det daglige arbeidet som for eksempel transport av personell/utstyr og vedlikehold. Denne typen arbeidsbåter er kjernen i vår forretningsvirksomhet, og vi har også et meget godt globalt servicenettverk, fortsetter han.

Bredt utvalg av lagerførte og nye design

Andre fartøyer som er tilgjengelige fra lager er Damens lektere, slepebåter og Shoalbuster arbeidsbåter. Alle passer utmerket til norske kystfarvann, og den allsidige Shoalbuster skal ha svært god løftekapasitet og rikelig med plass på dekk til transport av last.

Damen har også nylig utviklet en rekke spesialiserte design som egner seg til fiskeoppdrett. Disse inkluderer den nye Damen Utility Vessel (UV)-serien. UV2411 kan håndtere en rekke fiskeoppdrettsoperasjoner, i tillegg til bøyelegging, undersøkelses- og forskningsarbeid, dykkeoperasjoner, brannslukking, forurensningskontroll og vedlikeholdsarbeid.

I tillegg har Damen Shipyards Den Helder nylig utviklet fartøyer med tanke på oppdrettsmarkedet, med både flerskrog og monoskrog, og med en totallengde (LOA) på 14,99 m.