- Vi har bygget fire skip for Kystverket. De velger norsk, selv om de er underlagt de samme EØS-reglene som HI, sier Hugo Strand ved Fitjar Mek. Foto: Skipsrevyen.
- Vi har bygget fire skip for Kystverket. De velger norsk, selv om de er underlagt de samme EØS-reglene som HI, sier Hugo Strand ved Fitjar Mek. Foto: Skipsrevyen.

HI velger utlandet. Kystverket velger norsk.

Mens Havforskningsinstituttet velger å bygge sine skip ved utenlandske verft under henvisning til EØS-regelverket, har Kystverket i samme periode valgt å kontrahere fire skip ved norske verft. Begge er underlagt de samme EØS-reglene. – I vårt tilbud til HI regnet vi på et komplett norsk skip fra skrogbygg til leverandører, fordi vi trodde at tiltakspakken var ment for norske tilbydere, sier administrerende direktør Hugo Strand ved Fitjar Mekaniske til Skipsrevyen. 

Publisert Sist oppdatert

Mens HI velger å bygge sine forskningsskip i utlandet, velger Kystverket norske verft til sine skip. Det synes administrerende direktør ved Fitjar Mek, Hugo Strand, som deltok i den siste anbudskonkurransen for det nyeste forskningsskipet til HI, er dumt.

Vil flytte skipsbyggingen hjem

- Vi vil gjerne flytte norsk skipsbygging hjem, sier Strand. Vi bygger alt i Norge. Vi bygger også skrogene selv. Vi har bygd skrog til Kystverket og skrog til flere norske bløggebåter ved eget skrogverft på Fitjar. Det danske verftet som deltok i sluttfasen av anbudskonkurransen sammen med oss bygger skrogene i Polen. Alle verft, både norske, danske og nederlandske er avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Det vil ofte si polske fagarbeidere. I Norge koster det mye mer å bruke disse arbeiderne enn i resten av Europa takket være LO og Fellesforbundets krav om for eksempel reise, overnatting og kostbestemmelser. Det å bruke polsk arbeidskraft i Nederland er dermed rimeligere enn i Norge fordi vi har andre regler og forholde oss til.

Bli abonnent hos Skipsrevyen.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Skipsrevyen.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.
Min side

Kjøp abonnement i vår nettbutikk her

Nettbutikk