Video: Aleksander Alstrup
Video: Aleksander Alstrup

Ukens Skipsbesøk: «Oslofjord I»

Denne uken har vi besøkt en av Oslofjordens aller nyeste ferjer, «Oslofjord I». Frem mot sommeren skal fem identiske fartøyet være i drift for befolkning i og rundt hovedstaden.  Den elektriske ferja blir kalt “en flytende datamaskin.” Bli med om bord. 

Publisert

«Oslofjord I» er den første av fem nybygde, moderne utslippsfrie øybåter i Oslo.

- Elektrifiseringen av øybåtene vil gjøre Oslo til et utstillingsvindu for grønn skipsfart og tar oss et skritt nærmere målet om å bli verdens første utslippsfrie storby, sier samferdselsbyråd Siri Stav i Oslo.

- Dette er nok en elektrisk milepæl for Oslo. Nesoddbåtene er allerede utslippsfrie og nå kan vi tilby befolkningen og turister et bedre tilbud med nye øybåter som bidrar til en stillere reise og renere luft. Dette vil ha stor betydning for CO2 utslippene i havneområdet, og i tillegg er det positivt for det grønne skiftet i maritim sektor, fortsetter hun. 

De neste fire båtene vil gradvis komme til Oslo frem mot sommersesongen og videre i 2022. Båtene er universelt utformet, har god utsikt og plass til langt flere passasjerer enn i dag.

Oslofjord 1

 • En av fem identiske nye nullutslippsbåter
 • Båtenes navn er Oslofjord I, II, III, IV og V
 • Helelektriske pendelbåter med lading på Rådhusbrygge 4
 • Lengde: 35 meter
 • Bredde: 8 meter
 • Passasjerantall: 350
 • Design: Multi Maritime
 • Verft: Sefine Shipyard
 • Universell utforming
 • To dekk med stort soldekk
 • Trivelig salong med store glassflater og god utsikt
 • Designet for å kunne operere i is

- Jeg gleder meg til at vi kan ønske passasjerene velkommen om bord på de nye, flotte og utslippsfrie øybåtene. Nå er vi virkelig i ferd med å realisere Oslo som utstillingsvindu for grønn skipsfart, sier Bernt Reitan Jenssen, administrerende direktør i Ruter.

All kollektivtransport i hovedstadsregionen skal være utslippsfri i 2028. For Nesoddbåtene ble målet allerede nådd i 2020, øybåtene i 2022 og ambisjonen er 2024 for hurtigbåtene.

Boreal Sjø, ny operatør med nye båter

Boreal Sjø AS tok over driften av Ruters øybåttilbud 1. november 2021, og frem til «Oslofjord I» settes i rutetrafikk, betjenes trafikken med en av de gamle båtene, nærmere bestemt Oslo VIII. Båtene går som tidligere fra Rådhusbrygge 4.

- Oslo kommune og Ruter er godt i gang med et pionerarbeid i Oslofjorden. Sammen med vår oppdragsgiver ser vi fram til å gi de reisende i Indre Oslofjord et utslippsfritt tilbud av høy kvalitet, sier konsernleder Kjetil Førsvoll i Boreal.

De nye båtene har alle plass til 350 passasjerer, som gir vesentlig høyere kapasitet enn med dagens båter som har plass til 236 passasjerer. Båtene er godt tilrettelagt for personer med spesielle behov, med brede gangveier, heis og slak trapp til soldekk. Båtene har passasjersalonger både på hoveddekk og på soldekk, med store glassflater og flott utsikt.

B1 blir hovedlinjen som dekker alle øyene, mens B2 opprettes som ny linje som vil betjene Hovedøya, Gressholmen og Langøyene.