Ukens Skipsbesøk: RS «Ivar Formo»

Bli med til Oscarsborg og redningsskøyta «RS Ivar Formo».

Publisert Sist oppdatert

Kaptein Bertil Spetz ønsker Skipsrevyen velkommen om bord på «RS Ivar Formo». Redningsskøyta er fast stasjonert her ute på Oscarsborg i Oslofjorden.

– Båten er perfekt for de oppdragene vi skal løse, sier Spetz. Egentlig er jeg overrasket over at det ikke skjer flere ulykker med så mange fritidsbåter i indre Oslofjord, sier han.

Det mangler likevel ikke på oppdrag. Mange trenger assistanse fra Redningsselskapet sommer som vinter.

- Nå er vi midt i hummerfisket, og det er merkelig hvor mange som bruker propellen til å hale teinetau, sier Spetz.

Dykkere må ofte til for å få det løst. Motorstopp og folk som har gått på grunn er også vanlige årsaker til at vi må rykke ut.

Med stasjonen på Oscarsborg dekker vi effektivt hele fjorden og bruker ikke lang tid på å nå havaristen, forteller Spetz.

Mannskapet om bord er tre. Kaptein, styrmann og maskinist.

Hoveddata:

Navn: RS «Ivar Formo»

Havn: Oslo

Byggeår 2020

Finansiering: Christen Sveeas

Materiale: Aluminium

Fartøyklasse: Petter CG Sundt klassen

Hastighet: 42 knop

Lengde: 17 meter

Motor: 2 Scania diesel. 1000 HK.

Mannskap: 3

Etter at langrennskarrieren hans var over ble Ivar Formo direktør i Kistefos. Selskapet til Christen Sveaas. Ivar Formo, som tok olympisk gull på 50 km langrenn i 1976, gikk gjennom isen og druknet på en treningstur i Nordmarka i julen 2006.

Da Christen Sveaas i 2021 bestemte seg for å bidra med 25 millioner kroner til å bygge tre nye redningsskøyter i forbindelse med Redningsselskapets 40 års jubileum, valgte han også for å hedre Ivar Formo ved å oppkalle en redningsskøyte i hans navn.

- Redningsselskapet gjør en utrolig viktig jobb, og jeg synes det er veldig hyggelig å kunne bidra til flere redningsskøyter. De redder flere liv hvert eneste år, sa Christen Sveaas til Finansavisen den gang.

RS «Ivar Formo» er, i likhet med mange av den andre nyeste norske redningsskøytene, bygget på Swede Ship utenfor Gøteborg.

Den ble døpt i Bunnefjorden i august i fjor, mens inviterte gjester fikk se skipsdåpen fra fullriggeren «Sørlandet». Hun er fast stasjonert på Oscarsborg i indre Oslofjord.