Fra venstre: Styreleder Laurence Odfjell, maskinsjef Roger Engan, kaptein Olav Thoresen, kaptein Bjørn Atle Hågensen, kaptein Erling Jarl Stokvik, maskinsjef Torger Hammersmark, kaptein Stig Helge Larsen, kaptein Jan-Ove Fredheim, maskinsjef Per Jarle Bjorøy, kaptein Sigurd Fjærestad, Dan Odfjell, maskinsjef Per Arild Bjørgen, kaptein Jan Kåre Næss, pumpemann Isak Pedersen, CEO Harald Fotland, pumpemann Ove Slagstad og kaptein John Wang.

Takket av 500 år med erfaring fra sjøen

Rederiet Odfjell inviterte torsdag til festmiddag for alle sine norske sjøfolk som har gått av med pensjon de siste årene.

Publisert Sist oppdatert

14 av dem var til stede på Grand Terminus hotell i Bergens sentrum. Det var en samling av kapteiner, maskinsjefer og pumpemenn. De 14 har ikke mindre enn 500 år med erfaring til sjøs.

Med andre ord, en kveld for både mimring og gjensynsglede blant kolleger fra hele landet.

De fleste av de fremmøtte startet sin karriere til sjøs på 1970-tallet og har dermed førstehånds erfaring fra en fase med enorm utvikling for moderne skipsfart.

To av kapteinene, Sigurd Ole Fjærestad fra Vik i Sogn og Jan Ove Fredheim fra Omastrand, møttes første gang på Sjøguttskolen i 1976 som 16-åringer. Romfordelingen ble gjort etter alfabetet, så dermed havnet de to F-ene sammen. Etter noen år i ulike rederier møttes de igjen i Odfjell på 1990-tallet.

Sjeldent møte

Tidligere Odfjell-sjef, Dan Odfjell, kom fra Chile for å delta på middagen, hans sønn og nåværende styreleder Laurence Odfjell kom fra Singapore. Begge holdt taler for pensjonistene og takket dem for deres innsats, erfaring, kompetanse og holdninger.

- Dere har vært våre rollemodeller og vår bærebjelke, sa Laurence.

Han var klar på at uten kolleger som har gått sjøens skole, så kan ikke Norge bevare sin posisjon som sjøfartsnasjon.

- Vi har forsterket vår forankring til Bergen. Og vi er godt rustet for fremtiden fordi vi står på solid grunn med våre kollegaer i verdensklasse til sjøs og på land, sier Laurence Odfjell

Dan Odfjell var svært glad for å kunne hedre sjøfolkene.

- Jeg er glad for å kunne være tilstede her i anledning hedringen av dere old-timers og jubilanter i rederiets tjeneste, som jeg selv jobbet for i 50 år.

Han dro linjene i selskapets historie, en historie som strekker seg tilbake til tidlig 1900-tall med brødrene Fredrik og Abraham Odfjell.

- Det aller viktigste i kveld: En stor takk til dere sjøfolk, jeg arvet mange stødige karer fra min far og mange flere gode kom til etter hvert. Uten alle dere hadde denne utfordrende seilasen ikke vært mulig, avsluttet Dan Odfjell.