MS «Vigdis H» klar for avgang.

Seaworks har overtatt MS «Vigdis H»

- Leveringen av fartøyet er et betydelig tilskudd til flåten og et godt steg videre i rederiets flåtefornyelse. Seaworks tar med dette fartøyet et vesentlig miljøansvar og fartøyet bidrar til den pågående omstillingen til mer miljøvennlige fartøyer også i segmentet for fartøyer i kystfart, skriver selskapet. 

Publisert Sist oppdatert

Det selvlossende bulkfartøyet MS «Vigdis H» er 79,5 meter og har en lastekapasitet på 3.800 dwt. Fartøyet fikk heist det norske flagget 18. oktober, og er nå på vei hjem fra Wuhu Shipyard i Kina. 

Fremtidsrettet og miljøvennlig teknologi 

«Vigdis H» har installert batteribank for hybrid drift, noe som gjør at fartøyet kan laste og losse helelektrisk og på denne måte redusere lokale utslipp med 100 prosent. Dertil kommer at fartøyet er utstyrt med elektrisk gravemaskin, som ytterligere reduserer miljøavtrykk og støy.

- Den miljøvennlige teknologi vil for dette fartøyet erstatte ca 1,5 millioner liter diesel per år. Et betydelig bidrag til det grønne skiftet, skriver Seaworks i en pressemelding. 

Fartøyet har et fremdriftsanlegg drevet av flytende naturgass (LNG), noe som reduserer utslipp av NoX (over 90 prosent), SoX (99 prosent), samt en reduksjon av CO2 på cirka 25 prosent.

Fremdriftsanlegget er LNG Hybrid, med en 1000kw batteripakke installert. Polarkonsult har levert design og skipet er bygget ved Wuhu Shipyard, Kina.

Miljøsamarbeid Seaworks – Rå Biopark

Seaworks har inngått en intensjonsavtale med Rå Biopark om leveranse av flytende biogass.

Biogass er et 100% klimanøytralt drivstoff, som fremstilles ved å hente ut energi av organisk avfall fra husholdninger og næringsliv. Rå Biopark henter ut energien i avfallet og omdanner denne til flytende biogass ved sitt anlegg i Skibotn.

- Samarbeidet med Rå Biopark er et godt eksempel på hvordan Seaworks sin virksomhet, også i denne sammenheng bidrag til redusert miljøavtrykk gjennom; sirkulær økonomi, utvikling av moderne teknologi og lokalt verdiskapning.

Administrerende direktør i Seaworks Østen Mortvedt uttaler at det er svært gledelig og motiverende for hele organisasjonen at rederiet med dette fartøyet tar fremtidens miljøkrav på alvor. Virksomheter som er innovative og tilrettelegger for det grønne skiftet fremstår som attraktive arbeidsgivere, samt en foretrukket leverandør til krevende kunder.

- Vi er svært glad for at MV Vigdis H nå er underveis fra Kina og ser frem til å se fartøyet i drift i hjemlige farvann - vi ønsker skip og mannskap en trygg seilas nordover, avslutter han.