ProZero fikk kontrakt for nytt passasjerfartøy

ProZero Norge AS har skrevet under på kontrakten for et nytt passasjerfartøy til det norske hurtigbåtmarkedet.

Publisert Sist oppdatert

De skal levere den nye ProZero 15m Passenger, står det i en pressmelding fra selskapet. Her skriver de at kunden Metro-Opus, og ProZero har måttet tenke helt nytt for å komme frem til dette fartøyet.

- Vi er svært begeistret for å ta imot denne bestillingen, sier administrerende direktør i ProZero Jonas Pedersen.

Det nye fartøyet er designet for å håndtere passasjertransport med fokus på høy fart, sikkerhet og reduserte utslipp. Fartøyet har også flere “multi-mission” egenskaper.

- Sammen med Metro-Opus har vi utviklet et passasjerfartøy i sub-15m-klassen som kombinerer et velprøvd skrog og et modulært design- og byggekonsept for å imøtekomme alle deres behov på en effektiv måte.

Metro- Opus er et nystartet rederi som tilbyr hurtigbåttjenester og service til den norske havbruksnæringen. Det nye passasjerfartøyet er basert på det velutprøvde modulære ProZero-konseptet, samtidig som det er tatt til et nytt nivå med utnyttelse av den nyeste teknologien kombinert med både universell utforming og passasjersertifikat, skriver selskapet i pressmeldingen.

Båten er designet for å ha plass til 12 passasjerer, hvorav 2 rullestoler, 2 crew og stykkgods. Det er også lagt opp til å kunne håndtere en rekke andre oppdrag utover det å frakte passasjerer.

Skroget er tilpasset for å løse to utfordringer, som er vanskelig å løse samtidig. På den ene siden er det lav skrogmotstand for å være effektiv og minimere energiforbruk, og på den andre siden antiroll og kursstabilitetsforbedrende egenskaper, skriver de.

Båten er utstyrt med IPS, interceptorer og dypt V-skrog, som forbedrer egenskapene i dårlig vær. Fartøyet skal godkjennes for Fartsområde 5, noe som åpner opp for operasjoner også under krevende værforhold. Designet understøtter ytterligere omfattende operasjoner over lengre tid.

Prosjektleder fra Metro-Opus, Rasmus Husby Larsen uttaler:

- Med ProZero har vi funnet en produsent som kan levere et solid og velprøvd skrog og båtplattform samtidig som de kan bruke sitt modulære design- og byggekonsept for å sikre at alle våre mange behov blir inkludert i dette svært effektive 15 meter lange fartøyet.

Det avanserte utstyret om bord inkluderer høyteknologisk kommunikasjon og navigasjon, det fremste innen passasjerkomfort og universell utforming. Regelverk som kommer til anvendelse for bygging og drift overgås med god margin, skriver de.

Kabinen er designet med særlig oppmerksomhet på ergonomi, passasjerkomfort og arbeidsmiljø.