Fra vemstre: Konsernsjef i Yara Svein Tore Holsether, COO i Vard Magne O. Bakke og konsernsjef i Kongsberg Geir Håøy. Foto: Kongsberg Maritime

Vard bygger Yara Birkeland

Kongsberg Maritime melder at det er inngått bygging av Yara Birkeland med Vard. I løpet av første kvartal 2020 skal verdens første selvkjørende containerskip leveres fra Vard Brevik. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Når fartøyet leveres i 2020 er det bemannet, før det frem til 2022 gradvis vil bli mer og mer autonomt.

Kontrakten med verftet har en verdi på om lag 250 millioner kroner. I mai 2017 annonserte Yara og Kongsberg at de ville samarbeide om prosjektet, som har mottatt 133,6 millioner kroner i støtte fra Enova. 

Skroget skal bygges ved Vard Braila i Romania.

Statsminister Erna Solberg var tilstede under kontraktssigneringen. Foto: Kongsberg Maritime

Statsministeren tilstede

– Det er første gang noen bygger et skip som Yara Birkeland. Vi har satset på samarbeidspartnere med sterk entreprenør-ånd og med ekspertise i verdensklasse. Vard har lang erfaring med å bygge spesialtilpassede skip, og vil levere et fartøy som kommer til å skape endring. Skipet vil føre til reduserte utslipp, og vil bidra til å skaffe nok mat til verden samtidig som vi tar vare på klima og miljø», sier Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara i meldingen. 

Statsminister Erna Solberg var tilstede i Brevik under kontraktssigneringen.  – Dette er et godt eksempel på hvordan norsk industri kan samarbeide for å finne opp nye løsninger og å skape grønne arbeidsplasser. Yara, Kongsberg og Vard har bygget videre på kunnskap om teknologi, logistikk og skipsbygging. De har hatt en ambisjon om å skape bærekraftig innovasjon sammen. Da får vi spennende pionerprosjekter som dette. Jeg er stolt over at Regjeringen har støttet utviklingen gjennom Enova og ønsker lykke til med byggingen, sa statsminister Solberg.