- Vi mener at Hurtigruten seiler ulovlig, sier Hege-Merethe Bengtsson. Foto DNMF.
- Vi mener at Hurtigruten seiler ulovlig, sier Hege-Merethe Bengtsson. Foto DNMF.

- Hurtigruten seiler ulovlig

-Vi mener at Hurtigruten seiler ulovlig, sier administrerende direktør i Det Norske Maskinistforbund, Hege-Merethe Bengtsson, til Skipsrevyen. 

Publisert

Det norske maskinistforbund har informert sine medlemmer om at forbundet ikke støtter at Hurtigruten gis tillatelse til å seile under NIS-flagg på de to Explorer-seilingene langs kysten i sommer.  Forbundet mener at dette er et brudd på norsk lov. 

Hurtigruten har planlagt seilinger med MS «Roald Amundsen» og MS «Spitsbergen» i strid med NIS-forskriften, hevder Maskinistforbundet. Det har vært flere møter med Hurtigruten, næringsminister og statssekretæren i et forsøk på å komme frem til en løsning på årets seilinger. Det har ikke ført frem. Dypest sett handler uenigheten om like lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann. 

Kamp om arbeidsplasser og like konkurransevilkår

-Dette er ikke en lønnskamp, men en kamp om arbeidsplassene, og like konkurransevilkår for våre medlemmer, sier Bengtsson.Dnmf kan ikke stille seg bak et forslag som åpner opp for NIS langs kysten, selv ikke for et begrenset tidsrom eller kun to seilinger, slik situasjonen er her. Dnmf anser det som svært alvorlig og uheldig at departementet aksepterer og går inn for en slik åpning for NIS langs kysten.

- Alle var enige i et kompromiss, bortsett fra maskinistforbundet, sier næringsministeren. Foto: Næringsdepartementet
- Alle var enige i et kompromiss, bortsett fra maskinistforbundet, sier næringsministeren. Foto: Næringsdepartementet

Betaler norske lønninger så lenge de går langs norskekysten

– Jeg hadde et møte med partene mandag denne uken, sier Torbjørn Røe Isaksen til Skipsrevyen. Da ble det inngått et kompromiss hvor vi ble enige om at Hurtigruten seiler under NIS på de to aktuelle seilasene i juli og august, men at rederiet betaler norske lønninger til sjøfolkene om bord når skipet går langs norskekysten. Alle partene på arbeidstaker og arbeidsgiversiden, unntatt Maskinistforbundet, var enige om dette. Vi skal møtes igjen over sommeren og diskutere langsiktige løsninger for å sikre at en slik situasjon ikke oppstår igjen, sier Røe Isaksen.

- Vi er glade for løsningen, sier Anne- Marit Bjørnflaten i Hurtigruten. Foto: Hurtigruten.
- Vi er glade for løsningen, sier Anne- Marit Bjørnflaten i Hurtigruten. Foto: Hurtigruten.

Hurtigruten er glade for løsning

- Hurtigruten er et norsk selskap som ønsker å seile på norsk flagg, sier kommunikasjonsdirektør Anne Marit Bjørnflaten i Hurtigruten. Vi er glade for at vi i samarbeid med fagforeninger, Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) og Rederiforbundet har funnet en løsning for de to seilingene i sommer. Disse seilingene ble planlagt for flere år siden, og har ligget ute for salg i to år, sier Bjørnflaten.