Slik kan det bli seende ut ved produksjonen i Hellesylt.

Alt klart for byggestart for Hellesylt Hydrogen Hub

Hellesylt vil snart spille en sentral rolle i produksjonen av grønt hydrogen i Norge. Nå har Norwegian Hydrogen og PEAB K. Nordang AS signert en kontrakt om totalenterprise for fullføringen av Hellesylt Hydrogen Hub. Dette er den siste viktige kontrakten for prosjektet, og dermed ligger alt til rette for oppstart av hydrogenproduksjon på slutten av året i år.

Byggeprosessen begynner allerede i mai, og PEAB K. Nordang har ansvaret for å ferdigstille og gjøre alt klart for montering av selve prosessanlegget. Dette innebærer grunnarbeid, asfaltering av området, støping av nødvendige betongfundamenter og etablering av voll og servicebygg. Altså, i praksis alt utenom ferdigstillingen av selve prosessanlegget for hydrogenproduksjon.

Dette blir levert av det tyske selskapet FEST GmbH, og kommer som containermoduler i løpet av sommeren i år. Det skriver Norwegian Hydrogen i en pressemelding.

Viktig milepæl

Produksjonsanlegget på Hellesylt vil være ferdigstilt i Q4 2023 og dermed kunne levere hydrogen i god tid før utslippsbegrensningene på Geirangerfjorden trer i kraft i 2026.

- Kontrakten med PEAB K. Nordang er en veldig viktig milepæl i prosjektet, og vi ser frem til å samarbeide i ferdigstillingen av anlegget vårt på Hellesylt. Det er også gledelig at det er et lokalt Stranda-basert selskap som vi endte opp å signere kontrakt med, sier Andreas Wenaas Østigård, prosjektleder for Norwegian Hydrogen.

Fra venstre; Marianne Nærø, Head of Projects i Norwegian Hydrogen, Andreas Wenaas Østigård, prosjekleder i Norwegian Hydrogen, Bernt Are Lervåg, distrikssjef PEAB K. Nordang AS, Arnfinn Framhus, prosjektleder i PEAB K. Nordang AS.

- Norwegian Hydrogen setter stor pris på den gode dialogen med lokalsamfunnet og kommunen, og oppstarten av produksjon av grønt hydrogen på Hellesylt er en svært viktig milepæl for oss, legger Østigård til.

Stort potensiale

Både Norwegian Hydrogen og PEAB K. Nordang ønsker å videreføre den gode dialogen med lokalsamfunnet og naboer på Hellesylt og vil gjennomføre et åpent folkemøte før byggestart.

- Vi i PEAB K. Nordang har lenge fulgt med på planene til Norwegian Hydrogen på Hellesylt og er svært stolte av å bli tildelt denne kontrakten. Det er et stort potensial for bruken av hydrogen i bygg- og anleggsbransjen, og det er kjekt at det første produksjonsanlegget kommer i vårt nærområde. Både vi og våre underentreprenører ser fram til å være med på byggingen og å få bidra til å realisere dette spennende prosjektet, sier Bernt Are Lervåg, distriktssjef i PEAB K. Nordang AS.

Marianne Nærø, Head of Projects i Norwegian Hydrogen sier følgende om prosjektet:

- Å komme i gang med produksjonen av grønt hydrogen på Hellesylt er en svært viktig milepæl for Norwegian Hydrogen, både fordi vi da når målet om oppstart av produksjon i løpet av året og fordi vi som selskap vil bygge erfaring og kompetanse som vi vil bruke i våre andre og fremtidige prosjekter.

Norwegian Hydrogen har en stor portefølje av prosjekter i hele Norden som skal realiseres i løpet av de kommende årene. Prosjektet på Hellesylt vil være et viktig pilotprosjekt for å kunne demonstrere lokal produksjon og bruk av nullutslipps hydrogen som energibærer.