Vard skal bygge tråler for Havbryn

Vard melder i en pressemelding mandag at selskapet har inngått kontrakt med Havbryn AS om design og bygging av en tråler.

Publisert Sist oppdatert

Designet blir av typen VARD 8 02, som er et velprøvd design som VARD kontinuerlig utvikler for å til enhver tid ha en mest mulig avansert tråler med nyeste tilgjengelige teknologi om bord. 

Fartøyet har økonomisk drivstoffbruk og er utstyrt for semi-pelagiske og bunntrålingsoperasjoner med skånsom håndtering av fangsten for å møte de nyeste kravene til å ivareta fiskehelse, effektivitet og miljøvennlig drift. Tråleren har den mest effektive teknologien for å frakte fangsten til land med minimalt miljøavtrykk gjennom høyt fokus på fangstkvalitet, sikkerhet for mannskapet og bærekraftig drift.

– Nybygget skal erstatte dagens «Havbryn» som ble bygget ved Tersan Shipyard i Tyrkia i 2013. Dette fartøyet er 69,9 meter langt og 15,4 meter bredt og produserer kappet sløyd fisk og har mel- og oljefabrikk. Havbryn AS er en del av Strand Rederiet som er et av Norges største familieeide fiskebåtrederi. Vi er glade for å ha skrevet kontrakt med en lokal aktør noe som også skaper ringvirkninger for lokale maritime leverandører, sier administrerende direktør i Havbryn, Astrid L. Strand. 

Det nye fartøyet vil bli 80,4 meter lang og 16,7 meter bred. Skroget er isforsterket i henhold til Ice-1A. Fartøyet og fremdriftssystemet er i samsvar med den strenge DNV Silent F-notasjonen. 

Tråleren har en avansert H/G-prosesseringsfabrikk. Det romslige lasterommet har plass til både kalde og frosne produkter, pluss ensilasjetanker for behandling av biomasse på land, noe som ytterligere maksimerer ressursutnyttelsen og fortjenesten. 

De moderne overnattings- og bofasilitetene er utviklet med høyt fokus på mannskapsvelferd med arkitekttegnede fellesrom, dag- og messerom, gymsal og støydempede lugarer og et tiltalende interiør. 

– Vi er veldig glade for nok en gang å ha solgt et fiskefartøy, og spesielt fordi det er av det velprøvde VARD 8 02-designet vårt. Gjennom denne kontrakten vil vi fortsette å utvikle designet til det beste for kundene våre. VARD er glade for å ønske Havbryn AS velkommen tilbake som kunde. For mange år siden bygde Brattvaag verft fartøyet «Havstand» og det er spesielt gledelig for VARD når en lokal eier kommer tilbake for å signere ny kontrakt og i tillegg bestemmer seg for å benytte seg av mange lokale leverandører i byggingen av det nye fartøyet, sier Roy Arne Stavik, Senior Vice president Sales and Marketing i VARD.