Helga Pedersen. Foto: Arbeiderpartiet.

Vil ikke åpne for strukturering og kvoteoverføring i sjarkflåten

- Vi ønsker ikke å åpne for strukturering og kvoteoverføring i sjarkflåten, sier leder av Fjordfiskenemda og tidligere fiskeriminister Helga Pedersen (AP) til Skipsrevyen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fjordfiskenemda er mot de nye reglene som regjeringen ønsker å innføre for sjarkflåten ved å åpne for strukturering og overføring av kvoter også for denne delen av fiskeflåten. Nærings- og fiskeridepartementet har hatt utkastet til nye regler for «Sjarkflåtens rolle i et fremtidsrettet kvotesystem» ute på høring, men møter sterk motstand, spesielt i Nord-Norge.

- Fiskerinæringa er den viktigste næringa for bosettinga i landsdelen, sier Pedersen. Det er avgjørende at flåte, landindustri og leverandørindustri sees i sammenheng.Forutsigbarhet i kvotesystemer er viktig. Bedriftsøkonomisk effektivitet alene; kan ikke være premiss for utviklingen i fiskerinæringen. Samfunnsmessige forhold må og vektlegges sterkt i utforming av regelverket.

Vil ikke åpne for strukturering og overføring av kvoter i sjarkflåten

Ut i fra betydningen fartøy med kvote med hjemmelslengde under 11 meter har for aktivitet i kystsamfunnene, anbefales det ikke at denne gruppa får tilgang til strukturkvoteordning.

Fjordfiskenemnda støtter forslag om at hjemmelslengde erstattes av faktisk lengde der det er relevant i forhold til regler om sammenslåing (strukturering, og i de årlige reguleringene). Fartøygrensene på 11, 15 og 21 meter videreføres, og det må ikke være mulig å overføre fartøykvoter oppover i de ulike lengdegruppene.Fjordfiskenemnda frarår at foreslåtte sammenslåingsmodeller for sjarkflåten i høringsnotatet innføres.

Opptatt av rekruttering

Fjordfiskenemnda er opptatt av rekrutteringsmuligheter til fiskeryrket. For ungdom som vil gjøre seg karriere som fisker, vil en sjarkflåte som benytter seg av sammenslåingsordninger gjøre terskelen høyere.På grunn av økte kvotepriser som følge av slike ordninger, vil det kunne bli uoverkommelig for mange å stille tilstrekkelig kapital til å kjøpe seg inn i sjarkflåtens lukkede fartøygruppe under 11 meter

Har ikke utredet konsekvensene for samisk næring

Konsekvensene for samisk språk, næring og kultur er ikke utredet. Fjordfiskenemnda etterlyser en vurdering av forslaget opp mot retten til fiske etter Deltakerloven § 21 og Havressursloven, og forutsetter at dette gjøres dersom departementet velger å gå videre med forslaget. Spesielt vil Fjordfiskenemnda vise til gjeldende urfolksrett, som Norge har sluttet seg til. Fjordfiskenemndas geografiske område er kjerneområde for flåten under 11 meter generelt, og sjøsamisk fiske spesielt.

Samlet nordnorsk motstand

Fjordfiskenemnda viser i denne sammenheng til at Sametinget, Finnmark fylkeskommune, Troms fylkeskommune og Nordland fylkeskommune går mot strukturering under 11 m. Det samme standpunktet har Norges kystfiskarlag, Fiskarlaget Nord og Nordland Fylkes Fiskarlag svart i sine høringsuttalelser.