MS «Harald Jarl» seiler fortsatt. Nå som et luksuscruisefartøy

Fra hurtigrute til luksuscruise

Hurtigruteskipet «Harald Jarl» seilte trofast langs norskekysten i over 40 år. Seile gjør hun fremdeles, men nå som luksuscruisefartøy.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det Nordenfjeldske Dampskibsselskap hadde som tradisjon å gi navn til skipene sine etter norske herskere og kongelige. Harald Jarl, eller Harald Maddadson som han egentlig het,  var den siste av de store Orknøyjarlene. Han styrte øyene og deler av det skotske fastlandet frem til sin død i 1206.

«Harald Jarl» i Trondheim Foto: Trondheim Havn

Skipet «Harald Jarl»  ble bygget ved Trondhjæms Mekaniske Verksted som byggenummer 244. Kontrakten ble signert i 1959, og da hun ble levert i juni året etter var hun hurtigruteflåtens største skip.

Tonnasjen var 2 568 bruttoregistertonn, 1 319 nettoregistertonn, og lasteevnen var på 650 dødvekttonn. Hun hadde køyeplasser til 224 personer, og var sertifisert for 600 passasjerer i kystfart.  Alle lugarene hadde innlagt både kaldt og varmt vann.

«Harald Jarl» var det første hurtigruteskipet etter krigen som ble bygget i Norge. De 10 foregående var blitt bygget i Italia, Danmark og Tyskland.

Interiøret var tegnet av arkitekten Finn Nilson, og skipet var utsmykket av kunstneren Kaare Espolin Johnson.

MS «Harald Jarl» seilte trofast langs norskekysten fra 23. juni 1960, da hun avløste den eldre DS «Sigurd Jarl», som var bygget i 1942. «Harald Jarl»  gikk da inn i ruten fra Bergen. fra 1968 seilte hun sommerruten til Svalbard.

Mange mindre uhell

I februar 1969 kolliderte «Harald Jarl» med MS «Sunnmøre» på Hustadvika, men fikk bare mindre skader på skipssiden. 6. januar 1973 hadde hun en grunnberøring i Raftsundet i Nordland. Skipet måtte da til Bergen for å repareres.

Tre år senere, I april 1976, fikk «Harald Jarl» vanskeligheter i dårlig vær utenfor Båtsfjord. Redningsskøyten «Hjelm Vaage» og tråleren «Ståltind» kom til og assisterte hun i sikkerhet.

I 1980 kom en større ombygging. Da ble hun bygget om til enklasseskip ved Haugesund Mekaniske Verksted AS. Antall lugarer ble nå redusert til 164.

I januar 1995 fikk skipet skader på skroget i dårlig vær mellom Stamsund og Svolvær. Hun ble tatt ut av rute og gikk til Harstad for reparasjon. To år senere, i 1997grunnstøtte MS «Harald Jarl» i Risværsund nord for Rørvik og tok inn vann. Hun ble slept til Rørvik der en midlertidig tetting ble utført. Dagen etter ble hun slept til Myklebust mekaniske verksted og fikk skiftet ut 30 tonn stål i bunnen av skroget. Drøyt 3 uker senere var MS «Harald Jarl» tilbake i rute.

MS «Harald Jarl» i Trondheimsfjorden Foto: Oskar A. Johansen (1908 - 1980)

10. oktober 2001 la skipet ut på sin siste rundtur, og 21. oktober ankom hun Bergen for siste gang etter 41 år i hurtigruten.

Livet etter hurtigruten

I slutten av oktober 2001 gikk MS «Harald Jarl» til Fosen mekaniske verksted for å være losjiskip under ferdigstillelsen av sin etterfølger MS «Trollfjord».

Originalmalerier av Kaare Espolin Johnson ble flyttet over på det nye skipet og erstattet av kopier. I juli 2002 ble skipet kjøpt av det kroatiske rederiet AML Shipping for 4,2 millioner kroner, og omdøpt til MS «Andrea» med hjemmehavn Monrovia, Liberia. Skipet ble nå ombygget til cruiseskip i Uddevalla og Göteborg i Sverige og deretter utleid til Elegant Cruise Line Ltd. i USA.

18. september 2003 ankom hun Dover, men seilte videre til Lisboa i Portugal samme dag. Der blir den endelige ferdigstillelsen utført, og 4. november 2003 startet skipet på sitt første cruise fra Cádiz i Spania til Antigua i Det karibiske hav. MS «Andrea» har siden vært på cruise over hele verden, Antarktis inkludert.

Gamle «Harald Jarl» heter nå «Serenissima» Foto: Wikicommons - Ivan T

I mars 2009 ble det tatt arrest i MS «Andrea». Årsaken var at eieren, Elegant Cruises var gått konkurs, og det var en rekke ubetalte regninger.

Tiden som fulgte var usikker, og det ble forsøkt å selge den gamle kysttraveren. Seks måneder etter beslaget ble hun lagt ut for salg, med en prislapp på 15 millioner dollar, pluss en forventet kostnad på tre millioner for å oppgradere henne til Solas 2010. Prisen ble ansett å være ganske høy, til tross for den omfattende oppgraderingen hun hadde hatt i 2003.

Hovedfakta «Harald Jarl»

Lengde: 87,4 m

Bredde: 13,3 m 

Dypgående: 4,6 m (15 fot)

Toppfart: 18 knop

Hovedmaskin: Femsylindret B&W dieselmotor

Ytelse: 3.450 bhk

Tonnasje: 2.568 brt

Lasteevne: 650 dødvekttonn

Passasjerer: 600 (224 køyeplasser)

Kjøretøy: 4

Først i 2012 ble skipet endelig solgt, for en hemmelig sum. Hun ble nå fraktet til Solinbrodogradnja-verftet i Kroatia for ytterligere oppgraderinger.

I april 2013 seilte hun på prøvetur igjen. Nå var hun omdøpt til «Serenissima», som er en skrivemåte for republikken Venezia. Nå seiler hun som et luksuscruise-fartøy og har besøkt sine gamle trakter flere ganger, med sin originale motor. Senest i juli 2018 var hun tilbake på besøk i Bergen.

Kilder: Wikipedia   CaptainsVoyage.com