Andrine Røhjell Odland vil starte offiserkarrieren om bord i en ubåt.

Sikter mot en karriere under overflaten

Hun er halvveis i bachelorstudiet ved Sjøkrigsskolen i Bergen. Etter studiene vil Andrine Røhjell Odland starte offiserkarrieren om bord i en ubåt.

Publisert Sist oppdatert

Odland har snart unnagjort to år på bachelorstudiet med fordypning i ledelse og marineingeniør innen våpen, elektronikk og data. Hun liker godt kombinasjonen av klasseromsundervisning og praksis, som seilas og øvelser.

– I løpet av tredjeåret kan vi ønske hvilket fartøy vi vil tjenestegjøre på. Etter fullført utdanning vil jeg tjenestegjøre som systemoffiser om bord på et fartøy – forhåpentligvis en ubåt, sier hun til Forsvaret.no

Maritim læring på seilskute

Andrine Røhjell Odland har lyst til å jobbe om bord i ubåt. Foto: Privat

Hun trives godt ved Sjøkrigsskolen i Bergen, både faglig og sosialt. Det første året var preget av praktisk ledererfaring og ulike utfordringer. Blant annet seilte de med den over hundre år gamle seilskuta «Statsraad Lehmkuhl».

Andrine Røhjell Odland trives godt ved Sjøkrigsskolen i Bergen, både faglig og sosialt.

– Der lærte jeg mye om sjømannskap, og hvordan man må håndtere sjøen. Vi lærer mye av å jobbe tett sammen med de samme menneskene i flere uker.

Og det sosiale tar de med seg inn i fritiden. Skolen har idrettsgrupper for enhver smak, alt fra roklubb til selskapsdans.

– Nå trener vi mye til det nasjonale kadettstevnet. Det er en årlig konkurranse mellom alle krigsskolen hvor vi konkurrerer mot hverandre i ulike idretter.

Vil bli våpenteknisk offiser 

Dette semesteret får studentene en grunnleggende innføring i hvordan de skal planlegge og gjennomføre sjømilitære operasjoner på taktisk nivå. Etter et høstsemester med mye realfag syns Andrine det var greit med variasjon i studieløpet.

– Vi fortsetter nå med ingeniøremner som matematikk, elektronikkfag og programmering. Disse emnene sørger for at vi kan forstå, vedlikeholde og forbedre systemene om bord på et marinefartøy.

De første årene etter utdanningen skal hun jobbe pliktår som systemoffiser. Jobben hennes blir da å sikre at de våpentekniske systemene på fartøyet fungerer optimalt gjennom drift og vedlikehold.

– Deretter blir det å søke på stilling som våpenteknisk offiser, som vil si at man er øverste leder av den våpentekniske avdelingen om bord. Etter hvert kan det bli aktuelt å ta master ved stabsskolen.

Artikkelen ble først publisert på Forsvarets nettside