Emilie Skjolden. Foto: Maritim Karriere

Flere jenter velger havet

Rekordmange elever velger maritime, yrkesfaglige utdanninger. Særlig pågangen fra  jenter har eksplodert. Det viser de nye søkertallene til videregående opplæring.  

Publisert Sist oppdatert

Emilie Skjolden (20) er maritim elektriker, og tok siste året på Færder videregående skole.  – Jeg er glad for at flere jenter får øynene opp for en karriere på havet! Vi har minst like mye  bein i nesa og pågangsmot som gutta, så det er på tide at det blir flere av oss, sier en  fornøyd Skjolden. 

Jenteandelen er doblet 

Andelen jenter som har søkt seg til Maritime fag og Matrosfaget er rekordstor i år. Den har  økt med henholdsvis 53 prosent og nesten 46 prosent.  

–Det er utrolig gøy å se at stadig flere jenter får øynene opp for en maritim karriere. Det er  ingen god grunn til at maritim næring skal være mannsdominert. Full likestilling i bransjen er et langsiktig mål for oss, sier Gjerløw Høidahl, leder for kompetanse, rekruttering og  utdanning i Norges Rederiforbund. 

I sterk vekst 

I 2022 økte søkertallet til yrkesfaglige utdanningsprogrammer med hele 2300 personer. Fra  2020 til 2022 har søkertallet til Maritime fag og Matrosfaget økt med mer enn 20 prosent.  Ikke minst, søkertallet til Motormannfaget (Skipsmotormekanikerfaget fra og med 2022) har  nesten doblet seg i 2022, sammenlignet med 2020. Norges Rederiforbund er svært fornøyd  med økningen av søkere til maritime utdanninger. 

– Dette er gledelige nyheter! Vi er opptatt av at flere unge skal se utdannings- og  karrieremulighetene innenfor maritim næring – og tallene viser at vi lykkes, sier Karin  Gjerløw Høidahl, leder for kompetanse, rekruttering og utdanning i Norges Rederiforbund.