S

Tildelt stor utstyrtskontrakt på de autonome fergene

Norwegian Electric Systems (NES) har blitt tildelt en kontrakt av Tersan Shipyard for å være systemintegrator og levere flere teknologier til de fire autonome nullutslippsfergene som skal operere Lavik-Oppedal.

Publisert Sist oppdatert

De fire fergene vil operere sambandet Lavik-Oppedal, et fergesamband i Sognefjorden, fra og med 1. september 2026

NES fungere som systemintegrator og skal sørge for komplette systemleveransera av kraftsystem, automasjonssystem, og brodesign inkludert navigasjons- og kommunikasjonssystem for de fire fergene, skriver selskapet i en pressemelding. 

Som del av systemintegrator- rollen og denne spesifikke kontrakten, vil NES klargjøre fergene for leveranse av autonome teknologier. Selskapet er også ansvarlig for en utvidet automasjonsleveranse for å kunne gjøre skipene klare for fremtidig autonom seiling og autodokking.

– Å bli tildelt den viktige systemintegratorrollen for det som vil bli verdens mest avanserte passasjerferger er et stolt øyeblikk for oss. Utstyrsleveransene som er del av avtalen er vi godt kjent med, ettersom vi tidligere har levert flere liknende nullutslippsteknologier og -løsninger. Vi ser frem til å samarbeide med Tersan Shipyard og Fjord1 også på dette prosjektet, sier Siv Remøy-Vangen, administrerende direktør i NES.

NES sin fremdriftspakke, inkludert tavler, batterier, generatorer og ladeløsning om bord, er nøye utformet for å sikre pålitelig og effektiv drift av fergene. Alle komponenter fungerer i harmoni for å optimalisere skipenes ytelse og redusere miljøfotavtrykket, står det i pressemeldingen. 

NES skal anvende sine tre norske anlegg i henholdsvis Bergen, Egersund, og Ålesund for å designe, sammenstille og teste utstyret. Selskapets kontor i Istanbul, Tyrkia, skal også levere deler av det tekniske arbeidsomfanget samt bidra med igangsettelse av utstyret om bord fartøyene.

I mars ble NES sitt søsterselskap, HAV Design, tildelt kontrakten for å levere skipsdesign og ingeniørløsninger for alle de fire autonome fergene. Både NES og HAV Design er datterselskaper av HAV Group ASA.