Fra venstre Jeanette Solheim (informasjonsansvarlig AMOF Fjell), Leidulv Namtvedt (Norges ambassadør i Moskva), Jan Terje Sønstabø (daglig leder AMOF Fjell), fiskeriminister Per Sandberg, og Valeri Khlupnov (salgsansvarlig AMOF Fjell i St. Petersburg).

Kontrakter for over 200 millioner kroner i Russland

AMOF Fjell Process Technology AS har så langt i år sikret seg leveranser av åtte fiskemelsfabrikker til russiske frysetrålere samt leveranse til en ny landbasert fiskemelsfabikk til en samlet verdi på over 200 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nå etabler AMOF Fjell også et datterselskap i St. Petersburg, opplyses det i en pressemelding.
- Den russiske fiskeflåten har store behov for oppgradering, i tillegg til at myndighetene og rederiene selv ser viktigheten av å bevare så mye næringsstoffer fra fisken som mulig, sier daglig leder Jan Terje Sønstabø, i AMOF Fjell Process Technology i meldingen.

Han forteller at mellom 20 og 40 prosent av fisken som fiskes eller oppdrettes ender opp som avfall, eller går den mer bærekraftige og lukrative veien som restråstoff. AMOF Fjell ser et stort potensial i utnyttelse av restråstoff fra villfisk- og oppdrettsnæringene internasjonalt, både for humant konsum og som dyrefor.

Kundene ser også potensialet

- Vi har gjennom vår snart hundreårige historie utmerket oss som en utvikler og leverandør av kvalitetsprodukter til fiskemel- og fiskeoljefabrikker på land og til havs. Kundene våre ser potensialet i kvaliteten vi leverer. Dette har gjort AMOF til en foretrukket leverandør av fiskemelsfabrikker til nye frysetrålere som bygges ved de store russiske verftene, sier Sønstabø.

Omfattende leveranser

AMOF Fjell har så langt i år levert tre fiskemelsfabrikker til båter bygd ved russiske verft. Selskapet har ytterligere fem fabrikker i ordre som skal leveres til nybygg over en periode på tre år. Kundene er Nord Pilgrim, Arkhangelsk Trawl Fleet og FOR group.

- I tillegg til dette har vi, med vår mangeårige kompetanse og våre erfarne prosessingeniører, sikret oss installasjon- og idriftsettelse-kontrakter på de samme anleggene, forteller Jan Terje Sønstabø.

Kompakt med høy kapasitet

Fabrikkene prosesserer restråstoff om bord samtidig som trålerne er på fiske. Fabrikkene har en kapasitet på 48 og 60 tonn restråstoff i døgnet, og er svært kompakte for å utnytte den begrensede plassen om bord.

Også på land

I løpet av 2018 skal AMOF Fjell i samarbeid med produsent levere design og engineering av en fiskemelsfabrikk med en kapasitet på hele 500 tonn per dag. Denne skal installeres på land hos YUKR Fish Meal Factory på øya Kunashir i 2019. Kunashir er den sørligste øya i øygruppen Kurilene lengst øst i Russland.

Til stede i Russland

- Nå etabler vi et datterselskap i St. Petersburg for å følge opp den økende interessen for utnyttelse av restråstoff i det russiske markedet, og for å styrke tilstedeværelsen i Russland. I september i år skal vi blant annet delta for andre gang på den russiske fiskerimessen og sjømatforum i St. Petersburg. Her knyttes det gode relasjoner med russiske kunder, myndigheter og representanter for norske myndigheter i Russland, avslutter daglig leder Jan Terje Sønstabø, i AMOF Fjell Process Technology.