Jonny Hesthammer under Hurtigbåtkonferansen i Bergen

Bergen åpner for kjernekraft

Byrådsleder Christine Meyer (H) støtter et fremlegg om å åpne for kjernekraft i Bergensregionen. – Det er helt fantastisk, sier kjernekraftentusiast, Jonny Hesthammer.

Publisert

Gruppeleder og bystyrerepresentant Joel Ystebø har tidligere tatt til orde for at Bergen bør være en pådriver for kjernekraft i området, skriver NRK

Byrådet mener at det vil være et viktig fortrinn dersom regionen og Bergen by kan bli en kunnskapshub og knutepunkt for fagmiljø på feltet. 

– Fantastisk

– Det er gledelig å se at Bergen byråd, ved byrådsleder Christine Meyer (H), åpner for kjernekraft i Bergen etter innspill fra Joel Ystebø (KrF). Bergen er Norges nest største by med sine 270.000 innbyggere, en liten modulær reaktor fra Rolls-Royce på 470 MW vil dekke hele Bergen kommune sitt nåværende kraftforbruk på 3,4 TWh – på plassen til en fotballstadion, skriver Jonny Hesthammer på LinkedIn. 

Overfor Skipsrevyen utdyper han: 

– Jeg synes det er helt fantastisk at byrådet tar opp kjernekraftspørsmålet og at byrådsleder Meyer støtter forslaget som kom fra KrF sin representant, Joel Ystebø. Det viser at byrådet er fremoverlente og tenker langsiktig.

Økt kraftbehov

Når Bergensregionen skal elektrifisere sitt fossile forbruk, vil også kraftbehovet øke voldsomt. 

– Da er det naturlig å tenke på små modulære kjernekraftverk, såkalte SMR. Bergen kommune har i dag et årlig kraftforbruk på rundt 3,4 TWh. Det er omtrent det samme en SMR fra Rolls-Royce vil kunne levere på plassen til en fotballstadion.

Meyer refererer til «kjernekraftverk i Bergensregionen» og det gir en rekke muligheter. Det er mange interessante arealer, blant annet sør i Bergen kommune. 

– Men det er også naturlig å se på samarbeid med nabokommuner som Bjørnarfjorden, Øygarden, Austrheim, Alver og Samnanger. I Øygarden og Austrheim er det allerede identifisert arealer hvor det er igangsatt konsekvensutredning. Linjenettet i bergensområdet skal oppgraderes med 420 kV-forbindelse, og her vil det kunne være klare synergier kommunene imellom. Mitt forslag er derfor at de tar initiativ til et møte seg imellom. Så stiller gjerne vi fra Norsk Kjernekraft for å bidra konstruktivt. I tillegg bør Bergen melde seg inn i foreningen Norske kjernekraftkommuner. Det gir mulighet til erfaringsutveksling med de over 50 kommunene som er medlemmer der.