«Yara Birkeland» vant grønn pris

Først om et års tid skal «Yara Birkeland» overleveres fra Vard Brevik. Men allerede nå inkasserer hun miljøpriser. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kontrakten med verftet har en verdi på om lag 250 millioner kroner, og prosjektet har mottatt 133,6 millioner kroner i støtte fra Enova. 

Fredag vant prosjektet den prestisjefylte prisen Special Prize Norway’ under Green Awards i Berlin. 

Utdelingen er populært kalt Oscar-utdelingen for grønne innovasjoner, og tidligere vinnere inkluderer Elon Musk, David Attenborough og hybridbilen BMW i8. 

Fra venstre: H.K.H Kronprins Haakon, Sven Krüger fra GreenTech Festival, og Bjørn-Tore Orvik fra Yara. Foto: Simon Cornils

-Det var en ganske gal ide, men jeg tror vi trenger å være litt gærne for å bli en bærekraftig verden, sier Bjørn-Tore Orvik i Yara. For tre år siden kom han på ideen om et autonomt og elektrisk containerskip. I dag er Yara Birkeland en av de mest omtalte innovasjonene innen den maritime verden, før det i det hele tatt har inntatt havet.
Prisen anerkjenner unike norske prosjekter, og skal bidra til å skape størst mulig oppmerksomhet for prosjektene og Norge som helhet.

H.K.H Kronprins Haakon delte ut prisen foran bærekraftsinnovatører fra hele verden.

Seks norske bedrifter var blant topp tre nominerte til Green Awards: Norsk Hydro, Aquasolis Global, HTTECH, Hurtigruten, Storebrand og Yara.

Prisutdelingen fant sted under den internasjonale miljøfestivalen GreenTech Festival i Berlin. Dette er et av verdens største arrangementer for grønne innovasjoner, og i år var Norge offisielt partnerland