Ukens skipsbesøk: SS Sørlandet

I sommermånedene er det festivaler, åpent skip og Tall Ships Race som gjelder, men resten av året er det skoleelever fra hele verden som fyller SS “Sørlandet”, verdens eldste fullrigger. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

“Sørlandet”, byggenummer 1 fra Høivold Mek. Verksted, som det er første norskbygde seilskipet i stål som skulle benyttes som skoleskip. Skipet, som hadde sin jomfrutur i 1927 var også det første norske skoleskipet som krysset Atlanterhavet, da det gikk til Chicago i 1933.  I 1974 var skipet utrangert som skoleskip, men den dag i dag er det fortsatt skoleelever som fyller skipet størsteparten av året.

Siden 2015 har “Sørlandet” vært flytende videregående skole for A+ World Academy, som underviser i såkalte advanced placement-fag, valgfag ved amerikanske high schools. Årets kull. som nylig kunne ta en vel fortjent sommerferie bestod av 40 norske elever, og 20 elever fra resten av verden. 

– De har trivdes så godt at de faktisk har kommet tilbake nå, for å hjelpe til denne helgen, forteller båtsmann Adrian Brask. “Sørlandet” tilbringer sankthanshelgen i Bergen og ligger på rekke og rad ved Bryggen i selskap med “Statsraad Lehmkuhl” og “Christian Radich”. De tre skipene har ikke vært samlet i Bergen åp denne måten siden 1986. 

Verden rundt

Brask har jobbet på sjøen i 12 år, primært på seilskuter. Før han kom til “Sørlandet” i fjor høst hadde han både jobbet og hatt læretidetiden sin om bord i “Statsraad Lehmkuhl”. – Jeg hadde noen vikarturer offshore, men det er noe helt eget å jobbe på disse skipene. Man treffer så mange forskjellige folk, spesielt med lever om  bord, man  treffer dem på et helt annet nivå, når man seiler sammen ni måneder i strekk, påpeker Brask.

Skipet har forskjellige ruter hvert skoleår, og er innom i snitt 20 ulike havner i løpet av de ni månedene de er på tur.

– Man får seile rundt i hele verden, så det er veldig gøy sånn sett, sier Brask, og legger til at han, som aldri har vært på jordomseiling ser spesielt frem til ruten for neste skoleår hvor de blant annet skal innom både Sør-Amerika og Sør-Afrika.