Gå til innhold

Samferdselsminister Knut Arild Hareide delte onsdag ut Skipsrevyens Ship of The Year til hydrogenferjen MF «Hydra». Utdelingen foregikk om bord i fartøyet, og du kan se hele utdelingen her. 

Til stede var også representanter fra rederi, verft og designer i tillegg til en rekke andre inviterte gjester. 

Ordfører i Hjelmeland, Bjørn Laugaland (SP), ønsket de inviterte velkommen til kommunen og sa han var stolt av å ha årets skip i sin egen hjemkommune. 

- Velkommen til den fineste plassen i verden. Vi er veldig glade for å ha ha fått to så flotte ferjer, sa ordføreren og delte ut et kunstverk til rederiet Norled. 

Les alt om Ship of The Year her:

Samferdselsminister Knut Arild Hareide understreket viktigheten av Statens Vegvesens rolle som innkjøper.  

Ordfører Bjørn Laugaland (SP) ønsket alle velkommen til
Ordfører Bjørn Laugaland (SP) ønsket alle velkommen til "den fineste plassen i verden".Foto: Helge Martin Markussen

- En unik ferje 

- Dette er en helt unik ferje. Statens Vegvesens utviklingskontrakt på hydrogen har ført til at vi har fått denne ferjen, og vi har nye kontrakter på vei. Jeg håper dette er starten på en teknologisk utvikling hvor vi kan bli verdensledende i bruk av hydrogen i maritim sektor.  

Norleds administrerende direktør, Heidi Wolden, tok imot prisen på vegne av rederiet. Det er andre gangen Norled vinner den prestisjefulle prisen. Sist vant de med MF «Ampere», verdens første helelektriske ferje, i 2014. 

- For Norled markerer MF «Hydra» starten på hydrogeneventyret. Det er en milepæl for bransjen og Norled. I 2014 var vi så heldige å vinne Ship of the Year for MF «Ampere». Det var også starten på en elektrisk revolusjon i ferjebransjen. Seks år senere har vi nå kommet til hydrogenfartøyet, MF «Hydra», sa hun. 

Skroget til MF «Hydra» ble bygget ved Celik Norse i Tyrkia, før det ble slept til Ølen for ferdigstillelse ved Westcon Yards. 

Leder for skipsbygging ved Westcon Ølen, Endre Matre, smilte fra øre til øre da han mottok prisen på vegne av det store teamet som har bygget ferjen. 

- Vi er uhyre stolte over å ha vunnet denne prisen. Westcon Yards setter stor pris på at vi igjen ble nominert til årets skip, sist nådde ikke «Viking Lady» helt opp. Å stikke av gårde med seieren med «Hydra» i lag med våre gode samarbeidspartnere Norled og LMG er ekstra kjekt

Daglig leder i LMG Marin, som har designet fartøyet, sa de var veldig stolte av å endelig vinne Ship of The Year prisen. 

- Og helt ærlig må jeg si at «Hydra» er en verdig vinner, fastslo han. 

Statsministerens tale

Statsminister Erna Solberg (H) tok seg tid til å gratulerer vinnerne. 

I en forhåndsinnspilt tale gratulerte hun de verdige vinnerne. 

- Prisen går til et banebrytende prosjekt som utfordrer teknologiske løsninger og design, men også regelverket, sa Solberg. 

Hun understreket at begrepet grønn skipsfart sjelden har hatt større gyldighet enn i dette prosjektet. 

- Gratulerer så mye, avsluttet Statsministeren.