Faksimile fra Skipsrevyen nr. 1/1972

Ny legeskyssbåt

Skipsrevyen nr. 1/1972: Meløy kommune kunne 28. desember offisielt overta sin nye legeskyssbåt «Urd», bygget ved Lars Hausberg Båtbyggeri på Sotra ved Bergen.

«Urd» er 42 fot lang og bredden er vel 13 fot, dybde i riss er ca. 2 meter. Kjøl og stevn er av eik, spant i trykkimpregnert laminert furu og huden av 38 mm trykkimpregnert furu. Dekk og overbygg er i aluminium og til innredning benyttet lys panel. Forut er det pantry og køyeplass til to personer.

Farten på ca. 20 knop besørges av 2 stk. Detroit Diesel motorer på 283 HK. Inngangen til maskinrommet ligger i pantryet. Herfra er det trapp opp til det rommelige styrehuset. Her finnes Decca radar, Simrad VHFon, roterende vindu og dybdemåler, og start og stopp av motoren foregår fra styrehuset. Rormaskinen er en Tenfjord hydraulisk.

Fakta og historie

1971 Bygget av Lars Hausberg Båtbyggeri, Steinsland for Meløy kommune
1983 Solgt i mars til A/S Saltens Dampskibsselskab, Bodø.
1984 Desember, totalskadet av brann ved kai i Nordfold.

«Urd» har kostet ca. 485 000 kroner, og med denne har Meløy fått en hurtiggående og tidsmessige legeskyss, noe som er høyst påkrevd for en kommune av denne utstrekning.

På turen fra Bergen var det kuling og storm praktisk talt hele veien, rundt Stad var det høy sjø, og båten avslørte da meget gode sjøegenskaper.