Jan Vatsvåg, daglig leder i Norse Asset Solutions. Foto: Kristin Lytskjold Raknes, Wikborg Rein.

Leverer droner til Kystverket

Stavanger-selskapet Norse Asset Solutions skal levere fem dronesystemer til Kystverkets miljøovervåkning. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I løpet av en toårsperiode har Kystverket, i samarbeid med Kystvakten, testet droner som støtte til oljevern-operasjoner og andre kystvaktoppdrag. Etter en vellykket prøveperiode anskaffer nå Kystverket egne droner, i tråd med regjeringens dronestrategi. 

Anskaffelsen av dronene gjøres av Kystverket, Sjøfartsdirektoratet og Statens strålevern i fellesskap. Operatør vil være Kystverket, og systemene skal plasseres om bord i dem fem indre kystverkfartøyene. Dronesystemene skal også løse oppgaver for Sjøfartsdirektoratet og Statens strålevern, og Kystvakten vil også kunne ta dem i bruk. 

Dronene vil være utstyrt med sniffere som vil kunne måle blant annet radioaktiv stråling og SOx, NOx, og CO2. – Tanken er at Kystverket skal kunne snde dronene ut og måle verdiene i det som kommer ut av pipa på skipene, og lettere avgjøre hvor de vil gå om bord og gjøre stikkprøver, forklarer Jan Vatsvåg, daglig leder i Norse Asset Solutions til Skipsrevyen. 

Vatsvåg forteller at dette er et prosjekt de har jobbet med i ett års tid, og at levering av systemene etter planen skal finne sted i mars-april 2019. Kystverket skriver på sin hjemmeside at de har som mål å sette dronene i operasjon i løpet av første halvår 2019.