Gå til innhold
Alle 9 om bord reddet. Foto: Hagland
Alle 9 om bord reddet. Foto: Hagland

SISTE FRA REDNINGSDRAMAET: “Viking Sky” er nå trygt på vei inn til Molde i smult farvann. Alle de 9 om bord på lasteskipet “Hagland Captain” er reddet i land. 479 er hittil reddet i land fra “Viking Sky” som vil søke nødhavn i Molde, sier redningsleder Eirik Walle til Skipsrevyen. “Viking Sky” har fått sleper om bord, opplyser hovedredningssentralen. Evakueringen skal være stoppet.

Lasteskipet “Hagland Captain” som fikk motorstopp i uværet samtidig som den storstilte redningsaksjonen pågikk fra cruiseskipet Viking Sky i Hustadvika, ser også nå ut til å være utenfor fare. Skipet mistet en del av tømmerlasten i den voldsomme vinden i går, men skipet ligger nå for anker og vinden har løyet til under 30 knop og værvarslingen spår fortsatt redusert vindstyrke utover dagen, sier redningsleder Eirik Walle.

Kapteinen gav contramelding

Først kom meldingen om at skipet trengte hjelp og måtte evakuere mannskapet på ni. Skipet hadde fått sterk slagside. Hovedredningsentralen allokerte to av redningshelikopterne som allerede var i området fra redningsoperasjonen for Viking Sky til oppdraget. Så kom contrameldingen fra kapteinen  ombord på “Hagland Captain” om at han vurderte det slik at det var best om mannskapet forble om bord. Like etterpå ombestemte han seg på nytt, og redningsoperasjonen ble iverksatt. Flere av mannskapet hoppet  kontrollert i sjøen med overlevingsdrakt på fordi dette gjorde redningsoperasjonen enklere for redningsmannskapene i følge Hovedredningssentralen.

“Viking Sky” seiler for egen maskin mot nødhavn i Molde

-”Viking Sky” seiler nå sørvestover mot uværet sier redningsleder Walle. Tre av fire maskiner er kommet i gang med god driftstabilitet melder rederiet. – Vi fortsetter å redde i land så mange vi kan, til vi får slepere om bord sier Walle. “Normand Ranger” er nådd frem til skipet og snart er også “Ocean Response” fremme ved skipet. Vi vil antakelig vente til det er lyst med å forsøke å få slepere om bord. Det er en krevende operasjon i den grove sjøen.

Vi har slått på den store knappen

Vi har slått på den store knappen og er fortsatt forberedt på alle scenarier. Vi har svært mange mann i arbeid og fortsetter med våre planer helt til sleperne er om bord, forklarer Walle. Det er ikke til å legge skjul på at dette har vært en krevende operasjon. Foreløpig har imidlertid bergingsarbeidet gått som det skal og værvarslingen melder om svakere vind utover dagen. Nå er det under 30 knop, men fortsatt grov sjø, sier Walle. “Viking Sky” planlegger å søke nødhavn i Molde etter å ha fått slepere om bord.

Berømmer mannskapet. - Passasjerene forteller meg at de føler seg meget godt ivaretatt av mannskapet om bord, sier Torstein Hagen som roser mannskapet, og takker redningsledelsen og norske myndigheter for innsatsen i redningsaksjonen. Foto: Viking Cruises,
Berømmer mannskapet. - Passasjerene forteller meg at de føler seg meget godt ivaretatt av mannskapet om bord, sier Torstein Hagen som roser mannskapet, og takker redningsledelsen og norske myndigheter for innsatsen i redningsaksjonen. Foto: Viking Cruises,

Reder Torstein Hagen roser mannskapet og norske myndigheter

- Vi tenker først og fremst på å få passasjerene trygt i land og hjem, sier skipsreder for “Viking Sky” Torstein Hagen i et intervju med NRK. Hagen har ankommet Molde og har fått snakke med flere av passasjerene som var om bord. De berømmer mannskapets håndtering ombord og den norske redningsaksjonen, sier Hagen. – Vi kommer tilbake! sier flere av passasjerene. Hagen berømmer innsatsen til mannskapet om bord og takker norske myndigheter for gjennomføringen av redningsaksjonen. – Vi føler oss i veldig gode hender, sier Hagen.