Gå til innhold

"Viking Sky" med 1300 om bord i havsnød utenfor Fræna

Video: CHC Helicopters

SISTE:  “Viking Sky” er nå trygt på vei inn til Molde i smult farvann. 479 passasjerer er reddet i land fra “Viking Sky” opplyser Hovedredningssentralen. 

 

FRA GÅRSDAGENS OG NATTENS DRAMATISKE BEGIVENHETER:

 

Skipet ligger stabilt for anker og en motor i gang. Det jobbes med å få i gang de andre motorene så skipet kan seile fra Hustadvika for egen maskin. Det er nå likevel besluttet å evakuere “Hagland Captain” med 9 personer om bord opplyser Hovedredningssentralen til Skipsrevyen. En og en hopper kontrollert i sjøen med overlevelsesdrakt på for å bli plukket opp av helikopteret fordi det er den enkleste måten å hente opp mannskapet.  (Se video. Klikk på bildet.)

I følge hovedredningssentralen er det et mannskap på 400 om bord på “Viking Sky”. En slepebåt er kommet fram til skipet en annen er på vei, men usikkert om de kan få sleper om bord i uværet. Evakueringen skjer foreløpig kun med helikopter. 9 skal være sendt til sykehus, tre med alvorlige skader i følge VG. Redningsarbeidet vil pågå utover natten, men i følge Hovedredningssentralen så skal situasjonen nå være under kontroll. 

Politiet i Møre og Romsdal melder at et cruiseskip har fått motorproblemer utenfor Fræna. Skipet skal ha problemer med framdriften og driver, melder Dagbladet. Politiet mottok det første maydayet ved 1400-tiden. Skipet var på vei fra Tromsø til Stavanger.

Ifølge Hovedredningssentralen er det cruiseskipet “Viking Sky” som har fått motorhavari. Skipet har sendt ut mayday-melding og driver mot land. Hovedredningssentralen har sendt flere helikoptre og fartøy mot stedet. Skipet krenger voldsomt i de kraftige bølgene, melder øyenvitner. 

Video: CHC Helicopters

Fakta om “Viking Sky”

 • Rederi: Viking Ocean Cruises
 • Operatør teknisk/drift: Wilh. Wilhelmsen rederi
 • Antall passasjerer: 930
 • Mannskap: 226
 • Lengde: 228 meter
 • Bredde: 28,8 meter
 • Dyptgvående: 6,65 meter
 • Bygget: 2016/17 (Overlevert 26. januar 2917)
 • Verft: Fincantieri, Ancona, Italia
 • Toppfart: 20 knop (37 km/t)
 • Register: NIS, Bergen
 • Klasseselskap: Lloyd`s Register of Shipping

Tekniske data:

Hovedmaskin: Diesel-elektrisk
2 × MAN 9L32 / 44CR
2 × MAN 12V32 / 44CR

Fremdrift:
2 × elektriske motorer som driver hver sin propell
3 × baug-thrustere

YtelseHovedmaskin:
2 × 5 040 kW
2 × 6 720 kW

Nødgenerator:
1 × 1 320 kW

Propeller:
2 × 7 250 ekW

Thrustere: 
3 × 1 400 kW

Tonnasje:
7 842 bruttotonn
18 858 nettotonn

 

Fire helikoptere har startet evakueringen av passasjerene i land. Skipet har 930 passasjerer om bord og et mannskap på 4-500. Det blåser kraftig i området på grunn av et lavtrykk som har rammet store deler av kysten lørdag. De evakuerte blir samlet i idrettshallen.

To Redningsskøyter på vei til skipet måtte snu på grunn av den sterke stornen. Skipet skal ha fått kastet anker for å forsøke å forhindre at det skal drive på grunn.

Kommunen har satt krisestab. Helseberedskapen er økt. I følge Romsdals Budstikke er åtte av de evakuerte passasjerene kjørt til sykehuset og Hotel Seilet i Molde har klargjort 200 rom. Også flere av de andre hotellene åpner sine dører for de evakuerte. Hovedredningssentralen skal i følge VG ha bedt om taubåtassistanse for å forsøke å taue skipet inn i roligere farvann. Situasjonen skal være mer stabilisert etter at en av motorene er i gang og skipet fikk ankret.