Ved drift med ammoniakk vil CO2-utslippene fra Exmar LPGs nye mellomstore gasstankere reduseres med ca. 90%

Skal levere drivstoffsystem til to ammoniakkdrevne gasstankere

Wärtsilä Gas Solutions skal levere drivstoffsystemene til to nye ammoniakkdrevne gasstankere. Skipene bygges ved Hyundai Mipo Dockyards (HMD) i Korea for rederiet EXMAR LPG.

Publisert Sist oppdatert

Disse to nykontraherte gasskipene vil bli de første havgående fartøyene noensinne som drives av dual-fuel motorer som kan kjøres på ammoniakk. Motorene vil bli levert av WinGD, heter det i en pressemelding.

Fartøyene er en del av en serie på fire skip som Wärtsilä allerede har fått kontrakt på å levere lasthåndterings- og drivstoffsystemer til. Alle de fire fartøyene ble opprinnelig bestilt for å operere på flytende petroleumsgass (LPG). Imidlertid erklærte EXMAR i oktober en opsjon på å endre drivstoffsystemet og Wartsila fikk ordren på å endre drivstoffsystemet for å operere på ammoniakk. Denne ordren ble mottatt av Wärtsilä i 1. kvartal 2024.

– Det er selvfølgelig en utfordring å vurdere når man første gang noensinne tar en operasjonell beslutning som dette, som krever den aller nyeste teknologien. Wärtsilä har erfaringen og den tekniske kompetansen til å minimere risiko, og det er en grunn til at de ble valgt som en nøkkelpartner i dette banebrytende prosjektet, sier Carl-Antoine Saverys, konsernsjef i EXMAR.

Wärtsiläs totale leveranse inkluderer drivstoffsystemet for flytende ammoniakk, lasthåndterings anlegget for flytende gass, prosessengineering og dynamisk simulering. Drivstoffsystemet leveres ferdig montert med lav- og høytrykks pumper, kontroll system, instrumentering og alt prosessutstyr. Leveransen til verftet er planlagt i 2025.

– Vi har hatt et langt og tett samarbeid med både HMD og EXMAR, og er stolte over å være en del av dette spennende prosjektet. Ved drift med ammoniakk vil CO2-utslippene reduseres med ca. 90 %. Dette er helt i tråd med Wärtsiläs strategi for å oppnå reduksjon i CO2-utslipp for skipsoperasjoner. Ordren er en anerkjennelse av våre evner til å levere fremtidssikre systemer som er i stand til å håndtere en ny generasjon marine drivstoff, kommenterer Stein Thoresen, salgsleder for marinesegmentet i Wärtsilä Gas Solutions