Bernt Skeie (CEO, Alma Clean Power), Laurence Odfjell (Styreleder i Odfjell SE), Cristina Saenz de Santa Maria (Regional Manager DNV – Maritime, Sør-Øst Asia, Stillehavet & India)
Bernt Skeie (CEO, Alma Clean Power), Laurence Odfjell (Styreleder i Odfjell SE), Cristina Saenz de Santa Maria (Regional Manager DNV – Maritime, Sør-Øst Asia, Stillehavet & India)

Maritim industri tar steg mot nullutslipp

På Singapore Norway Innovation Conference (SNIC) i Singapore 28-29 September, kunngjorde Alma Clean Power, Odfjell og DNV en ny milepæl i utviklingen av et solid oxide brenselscellesystem (SOFC). Brenselscellesystemet vil bli installert på en kjemikalietanker innen utgangen av 2024, med mål om å demonstrere potensialet for betydelig lavere drivstofforbruk og CO2- utslipp for deep-sea shipping.

Publisert Sist oppdatert

Maritim industri står overfor store utfordringer med å tilpasse seg til nullutslipp i de kommende tiårene, og brenselsceller viser et lovende potensial for skalerbar bruk over lengre distanser og ved større energibehov innenfor shipping. Det er derfor avgjørende å begynne å samle praktisk erfaring med brenselsceller om bord, uten å kompromittere sikkerheten. 

Solid Oxide Fuel Cells (SOFC) er drivstoffleksible og kan konvertere drivstoff som ammoniakk, LNG, metanol og hydrogen til elektrisitet med potensielt høyere energieffektivitet enn forbrenningsmotorer. Med en maritim løsning basert på Solid Oxide Fuel Cells vil rederier kunne redusere utslipp på kort sikt og operere uten utslipp når alternative drivstoff blir tilgjengelige.

Prosjektpartnerne har til hensikt å plassere en 80KW naturgass-drevet solid oxide brenselscellekontainer om bord på en av Odfjells kjemikalietankere, for å demonstrere effektiv energikonvertering med SOFC for deep-sea shipping. I januar 2023 ble Alma Clean Power tildelt DNVs Prinsippgodkjenning (AiP) for deres design av et 1MW ammoniakk-drevet SOFC-system.

Bli abonnent hos Skipsrevyen.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Skipsrevyen.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.
Min side

Kjøp abonnement i vår nettbutikk her

Nettbutikk