
Allweiler i Norge
Skipsrevyen feirer 50 år i år. Hver uke presenterer vi en ny smakebit fra det første året – 1971. Har du tips, eller en god historie knyttet til Skipsrevyen, så del gjerne med oss.Skipsrevyen nr. 1/1971: Allweiler A.G. Radolfzell i syd-Tyskland, åpnet 1. mars d.å. sitt datterfirma Allweiler Norge A/S på Frogner i Oslo.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Firmaets hovedformål er import og salg av pumper på det norske markedet samt Færøyane og Island. Hovedvekten vil bli lagt på Allweilers egne produkter, men det er også meningen at firmaet skal importere pumper fra andre fabrikker, slik at firmaet kan dekke et størst mulig område innen pumpesektoren,
Allweiler Norge A/S ledes av disp. Sigfred Wennberg, som har 11 års erfaring med disse pumper hos fabrikkens tidligere representant i Norge. Videre beskjeftiger firmaet 2 trenede pumpeingeniører.
Av Allweilers vide pumpespekter , som bl.a. omfatter sentrifugal -, tannhjul -, eksenter -, skrue - og andre spesialpumper, vil vi nedenfor gi en kort orientering om virkemåten til den mest kjente her til lands hittil, nemlig skruepumpen.
Allweilers skruepumpe består av 3 roterende spindler, hvorav hovedspindelen som er drevet av motoren, driver de 2 sidespindelene. Spindlene som er av herdet stål løper i en nøyaktig tilpasset innsatshus som for hydraulikkpumpenes vedkommende består av en spesiallegering, nærmest et lagermetall. Når spindlene roterer danner det seg kammere mellom spindel og innsatshus.
Disse oljefylte kammere beveger seg i retning fra pumpenes bakre ende som er sugekammeret til pumpenes forreste ende, trykkammeret. Til tross for den roterende bevegelse transporteres oljen nærmest i en lineær strøm, d.v.s. en oljepartikkel beveger seg parallelt med pumpens akse. Pumpene er som regel utstyrt med omløps-/sikkerhetsventil for å hindre overtrykk hvis pumpen skulle kjøre mot stengt ventil. Ved at Allweiler-pumpene er bygget opp med innsatshus og utvendig hus, betyr dette en stor fleksibilitet og store variasjonsmuligheter når det gjelder det utvendige hus. Pumpene kan således leveres i en rekke utførelser eksteriørmessig med de samme innvendige komponenter.
Det som i første rekke har gjort pumpene populære innen vår store lavtrykkshydraulikkindustri er nettopp de herdede spindler og det spesielle innsatshus som betyr lang levetid, da slitasjen er minimal samt at faren for fastskkjæring ved overbelastning ved for eks. høye trykk og meget varm og tynn olje er eliminert. Det skal her innskytes at pumper i samme tekniske utførelse, men med innsatshus av støpejern brukes for de lettere driftsforhold, d.v.s. transport av smørolje og fyringsolje ved lavere trykk.
Lavtrykkshydraulikkindustrien i Norge, d.v.s. vinsje-og styremaskinindustrien anvender for det meste et arbeidstrykk på 30 til 35 kp/cm2 og i enkelte tilfeller opptil 50 kp/cm2. Dette gjelder normale driftstrykk, i tillegg til dette kommer så trykksspisser som kan ligge 50 pct. over driftstrykket.
Utbredelsen
av Allweilers skrupumper for hydraulikk er realtivt stor i Norge, og dette har sin forklaring i at disse pumpene kan løpe hurtigere enn de fleste andre som ofte krever bruk av gear, hvis ikke de sistnevnte drives direkte fra en langsomtløpende hovedmotor. Karakteristisk for utbredelsen av Allweilers skruepumper i hydraulikksektoren utenfor Norge er at spesielt islandske og færøyiske verft er store brukere av disse. For øvrig er da også salgsapparatet for disse to land lagt inn under Norge.