Skisser av undervansresturanten på Lindesnes designet av Snøhetta. Foto: Under/Facebook.

Slik blir den unike undervannsrestauranten seende ut

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

På Lindesnes planlegges det i disse dager en helt unik restaurant, som blant annet ligger under havoverflaten. Konseptet skal blant annet skal fremme norsk havbruksnæring og sjømat globalt. Nå er de første skissene av prosjektet klare.

Av Linn Therese Skår Hosteland / kyst.no

– Vi skal bygge verdens fineste undervannsresturant. Den skal ligge på cirka seks meters dyp, uttalte prosjektleder Gaute Ubostad til kyst.no i starten av året.

Les også: Skal tilby en unik marinbiologisk opplevelse

Nå er altså de første skissene av konseptet som har fått navnet «Under» publisert på facebook. Snøhetta er arkitektene bak konseptet.

Ubostad driver også Lindesnes Havhotell som er lokalisert 150 meter fra den planlagte undervannsrestauranten, og han forklarer at restauranten skal utløse markedsinteresse internasjonalt, samtidig som den bidrar med viktige ringvirkninger i verdikjeden for sjømat.

Det er det pågående prosjektet EXPOCEAN som skal skape en ny nisje innenfor opplevelsesøkonomien basert på undervannsopplevelser fra den norske kysten.

– Undervannsrestauranten skal bli et opplevelses- og testsenter for partnerbedriftene som gir økt verdiskaping gjennom bedre investeringsbeslutninger og markedsutvidelser på lang sikt, samt bedre ressursutnyttelse og nye produkter på kort sikt, sa han.

Marinbiologisk kunnskapsutvikling

Prosjektet skal sammenstille og ta i bruk kunnskap fra forskingsfronten innenfor akvakultur av eksempelvis makroalger og skjell, restaurering av undervannsenger med ålegras, og kunnskap om fiskearters evne til læring. Målet er at man i restauranten skal få innsikt i det marine økosystemet og får opplevelser innen lyd, lys, fôring og miljø.

– Eksisterende kunnskap foreligger hovedsakelig for enkeltarter selv om kunnskap om interaksjoner har fått et løft gjennom ny kunnskapsutvikling fra integrert multitrofisk akvakultur, forklarte Ubostad

Flere samarbeidspartnere

Det påpekes også at eksperimentene vil utforske artenes interaksjoner både for fastsittende og mobile marine organismer, med blant annet konkurranse imellom artene og deres påvirkning av vannmiljøet.

– Eksisterende innsikt i kondisjoneringsmetodikk og forventningsadferd utført på fiskearter i tempererte farvann, må utvikles og tilpasses prosjektets behov. Prosjektet skal primært flytte kunnskapsfronten på disse fagfeltene med hensyn til produksjon av opplevelser for mennesker og sekundært for artenes levedyktighet og evne til å produsere høstbare overskudd, sa han.

De marine samarbeidspartnerne er Nofima, Fjordservice Flekkefjord, Havforskningsinstituttet, Bålyfisk, Akva Group, Nibio, Pee Reeves og Skalldyr Norge.

Det skal også utvikles en undervannslab, og forskere fra Nofima og Nibio skal blant annet utvikle systemer for å lære villfisk til å komme på signal, og skape egnede forhold på havbunnen slik at sjøplanter, fisk og skalldyr kan trives der.

Prosjektet skal i grove trekk:

  • Skape en ny nisje innenfor bærekraftig opplevelsesøkonomi.
  • Skape en samarbeidsplattform mellom reiseliv og havbruk.
  • Bidra til markedsføring av sjømat, både nasjonalt og internasjonalt.
  • Være et øye inn i det marine økosystem, med de muligheter det gir.

    [gallery td_select_gallery_slide="slide" ids="28512,28511,28510,28509,28508,28507"]