Foto:Copyright BP/www.bp.com

Norske båter hjelper BP i Mexicogulfen

En rekke norske båter og rigger er kommet BP til unnsetning i Mexicogulfen. Oljeindustriens Landsforening mener norsk teknologi er verdensledende, og på ulykkesstedet gjør det norske undervannsutstyret en uvurderlig innsats for å få temmet brønnen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

De norske aktørene er særlig til stede med hyperavanserte tungløftfartøyer som i tillegg bidrar med fjernstyrte ubåter og annet konstruksjonsutstyr beregnet på store havdyp.
Sunnmøre er sterkt representert på stedet, med båter som «Rem Forca» fra Remøy-kontrollerte Rem Offshore, og «Ocean Intervention III» fra Island Offshore i Ulsteinvik. Austevollreriet Dof har «Skandi Neptune» på plass, og fra Eidesvik på Bømlo deltar «Viking Poseidon». Denne båten har spilt en sentral rolle med å få plassert trakten som nå ser ut til samle opp store deler av utslippet på havbunnen. I følge BP har en slik operasjon aldri blitt gjort på slike havdyp tidligere.
Aker Solutions er på plass med konstruksjonsfartøyene «Boa Deep C» og «Boa Sub C». Båtene var allerede på kontrakt med BP på feltene Atlantis og Thunder Horse da katastrofen skjedde på «Deepwater Horizon».
Finansavisen skriver at planlagt installasjon av ankrene til Skarv-skipet for BP i Norge ser ut til å bli forskjøvet i tid så lenge varigheten på Aker-båtene i Mexicogulfen ikke er avklart. Aker Solutions vil foreløpig ikke si noe til avisen om hvorvidt BP-krisen er god butikk for selskapet. Dårlig butikk er det neppe.
Et annet selskap som skor seg på katastrofen i Mexicogulfen er Kristian Siem og «Subsea 7». Denne båten har vært på plass helt siden eksplosjonen 20. april.
Også det norske riggselskapet Seadrill tjener penger på ulykken, ettersom riggen «West Sirius» borer en avlastningsbrønn. Og på fjernsynsbildene fra havbunnen på ulykkesstedet kan man til stadighet se utstyr fra Oceaneering, et selskap som driver milliardbutikk i Stavanger med produksjon av blant annet fjernstyrte ubåter og kamera.
Industriaktører Finansavisen har snakket med, spår at ulykken i Mexicogulfen kan gi en ny gullalder for teknologiaktører på dypt vann. Nye standarder og myndighetskrav, sammen med behov for nytt utstyr, er ventet å skape økt investeringsbehov hos oljeselskapene.
BP restriktiv til bilder
På vår ringerunde til rederier som har båter for BP i Mexicogulfen, erfarer vi at det ikke er mulig å få ut bilder fra området. Oljegiganten har instuert sine samarbeidspartnere om ikke å publisere bilder tatt av eller fra båter i området.
– Nok et eksempel som viser hvor tåpelig det er å stikke hodet i sanden, kommenterer vår redaktør Asle Strønen. – Bildet av bl.a. ”Rem Forza” og ”Ocean Intervention II” som vi publiserer her, fant vi for øvrig på BPs hjemmeside...