Wilson North (Arkivfoto)

Håpet er lyseblått

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

De lyseblå skipene i Wilson- konsernets flåte er i ferd med å bedre inntjeningen etter flere års nedslående resultater som følge av elendige fraktmarkeder. Riktignok er brutto fraktinntekter i 2013 redusert fra 280 til 268,1 millioner euro, men netto driftsinntekter bedre seg fra 134,4 til 136,3 millioner euro. Årsresultat ble pluss 11,4, mot minus 13,6 millioner euro. Med ett ser situasjonen for det bergenske Wilson-konsernet lysere ut enn på lenge. Samtidig som fraktinntektene øker er kostnadsnivået redusert.

På den positive siden er også selskapets rentebærende gjeld og leasingforpliktelser i løpet av fjoråret redusert fra 236 til 207 millioner euro. Egenkapital er økt fra 93 til 102 millioner euro i løpet av fjoråret.

De lyseblå Paal Wilson-skipene fraktet 0,8 millioner færre tonn i fjor enn året før, og landet på noe over 14,1 millioner tonn gods i form av stykkgods, bulklaster og containere.

Av dette utgjorde kontraktsvolum 7,7 millioner tonn, mot 6,4 millioner var laster i spotmarkedet.

Rederiet driver en av europas største småskipsflåter i segmentene fra 1500 til 8500 dødvekt-tonn. Hele 113 skip opereres i Wilson-systemet. Av dette eier konsernet selv 86 skip.

I Wilson EuroCarriers, som er konsernets kjernevirksomhet, inngår totalt 110 skip, hvorav 26 er innleid på t/c. I tillegg opererer rederiets heleide datterselskap, Euro Container Line, tre skip. To av dem eies av konsernet.

I løpet av fjoråret fusjonerte Bergen Shipping Chartering AS med Wilson Ship AS, begge eid 100 prosent av Wilson ASA.

Det ble også eierskifte i tre partseide enskips-rederier på Kypros. Wilson kjøpte seg opp fra 75 til 100 prosent i MV «Materm» Shipping Co. Ltd,. og fra 50 til 100 prosent i MV «Weissenkirchen hipping Co. Ltd. På den annen side, Wilson solgte seg helt av det 50 prosent eide MV «Joching» Shipping Co. Ltd.

Største eier i Wilson ASA er Bømloinvestoren Kristian Eidesvik gjennom Caiano AS med nærstående som har 90,18 prosent av aksjene det børsnoterte bergensrederiet. Han er styreformann i rederiet.