Ynge Folven Bergesen (Sjøfartsdirektoratet), Fisker- og kystminister Lisbeth Berg Hansen og Reidar Nilsen (Norges Fiskarlag)

Skal vekke fiskere

Fiskeryrket karakteriseres som Norges farligste yrke. Filmen «Trygt hjem» er lansert. Denne skal øke fiskernes bevissthet til egen sikkerhet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

-Mange ulykker har gjort fiskeryrket til et av Norges farligste yrker. Alt for mange fiskere omkommer eller blir skadet på jobb. Sikkerhetsfilmen «Trygt hjem» er et av mange tiltak som skal være med på å gjøre noe med ulykkesstatistikken for fiskeryrke, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

I perioden 1990 til 2010 var det hele 275 dødsulykker i fiskeflåten, noe som gir et gjennomsnitt på 13 årlig. De siste årene har heldigvis ulykkesstatistikken vist en nedadgående trend, men fortsatt er tallet alt for høyt. I 2011 viser statistikken 6 dødsfall og 76 skadede, deriblant 60 skader som resulterte i lengre fravær blant yrkesfiskerne.

-Det er viktig at vi holder fokus på sikkerheten i fiskeriyrket. Vi håper at filmen skal bidra til at sikkerhetstenking får et enda bedre fotfeste i en så viktig næring som fiskeri er, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen.

Sjøfartsdirektoratet har satt i verk flere tiltak for å bidra til økt sikkerhetsfokus i fiskeflåten, både i form av tilsynskampanjer, portalen «yrkesfisker.no» og målrettede informasjonskampanjer. Sikkerhetsfilmen «Trygt hjem» er ett av de forebyggende tiltakene som en har stor tro på.

-Filmen skildrer flere reelle ulykkeshendelser, der pårørende eller skadelidte selv forteller sine historier. Rekonstruksjon av hendelsen og reelle opptak fra nødmeldinger og redningsaksjoner gir en sterk skildring av hendelsene, sier Yngve Folven Bergesen, som er underdirektør for avdeling for fiskefartøy i Sjøfartsdirektoratet.

Sammen med Hilde Stange, også fra Sjøfartsdirektoratet, har han ledet arbeidet med planlegging og produksjon av filmen. Samarbeidet med andre statlige etater, fiskeriorganisasjoner, forsikring og andre parter har vært viktig for å sikre at filmen når frem til målgruppen – yrkesfiskerne.

-Målet er at alle fiskere skal komme seg trygt hjem, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen.

Se alle filmene her