Adm. dir i TTS Group Björn Andersson. Foto: Benedikte Bakkeli

Lønnsomhet heller enn vekst

– TTS skal fokusere på ressursutnyttelse

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bergensbaserte TTS Group har den siste tiden slitt med store underskudd. I 4. kvartal i 2013 tapte konsernet 65 millioner kroner. Björn Andersson har fått hovedansvaret for å snu de blodrøde tallene. Målene om vekst er lagt til siden, nå skal TTS jobbe mot lønnsomhet.

TTS leverte skuffende regnskapstall for fjerde kvartal 2013. Resultat etter skatt landet på minus 64,7 millioner kroner mot minus 2,8 millioner kroner i samme periode året før. Resultatet før skatt ble minus 52,1 millioner kroner, sammenlignet med pluss 13,4 millioner kroner året før. Driftsresultatet ble minus 30,0 millioner kroner, mot 24,9 millioner kroner året før. Sum driftsinntekter beløp seg til 638,6 millioner kroner, sammenlignet med 809,7 millioner kroner året før.

De betydelige kostnadsoverskridelsene skal stamme fra leveranser av avanserte offshorekraner til rigger og offshorefartøy.

Slike kraner, som er konsernets nye satsingsområde, har gitt lavere lønnsomhet enn det TTS har lagt til grunn.De store underskuddene skal være grunnen til at mangeårig konsernsjef Johannes Neteland måtte gå av i november i fjor.

Økt aktivitet

Björn Andersson har vært konstituert i stillingen som konsernsjef i TTS Group siden november i 2013, og ble formelt ansatt fra og med 10. mars i år. Andersson har jobbet med flere interne prosjekter i TTS, og han vært styreleder i konsernets joint venture-selskaper i Kina, samt i TTS Bohai og TTS Hua Hai.

– Egentlig hadde jeg tenkt å trappe ned, sier Andersson, som pendler mellom Bergen og hjemstedet i Sverige. I stedet har han tatt på seg en utfordrende oppgave: Å gjøre TTS lønnsomt.

Ambisjonene om vekst for gruppen, er foreløpig lagt til side.

– Målet for de neste to årene er å tjene penger. Vi vil jobbe mot en akseptabel lønnsomhet i inneværende år og neste år. I løpet av de kommende fire årene skal vi komme opp på et nivå vi kan være fornøyd med, uttaler Andersson.

– Vi har enheter i TTS som aldri har gått bedre enn de gjør akkurat nå, mens andre ligger i motsatt ende. Målet må være å bedre balansen, og å styrke enheter i konsernet som ikke leverer i henhold til vår målsetning. Vi skal vokse gjennom intern synergi, kommenterer Andersson.

– Markedet vi opererer i har bedret seg. Vi har opplevd en oppgang på alle områder foruten store kraner. Det har også ligget et lokk på offshoresiden. Nå forventer vi at markedet for bilskip vil forbli sterkt i 2014, og vi forventer økt aktivitet for tungløftskip, opplyser han.

TTS har også en sterk posisjon for laste/lossesystemer, og TTS spesielt innenfor sidelastingssegmentet.

Forbedre ressursutnyttelsen

Andersson legger ikke skjul på at snuoperasjonen inneholder prosesser som kan ta lang tid, men på tross av de blodrøde tallene, er den nye konsernsjefen optimistisk.

– Vi opplevde en peak for to år siden. Deretter har det vært et betydelig tyngre marked. Allikevel forventer vi en svak oppgang. Vi har i dag en ordrebok på omtrent tre milliarder norske kroner, forteller han.

TTS Group avsluttet 2011 med sitt beste driftsresultat noen sinne. Resultat var drevet av sterke resultater i marine-divisjonen. TTS Marine har en unik posisjon i det kinesiske og sør-koreanske markedet. Dette markedet er svært viktig for konsernet, og store deler av virksomheten foregår nettopp her.

For å komme tilbake til nivået for to år siden, mener Andersson at konsernet må bedre utnytte ressursene gruppen innehar i dag. – Vi har et utrolig bra produksjonsapparat. I dag er normen i markedet at man bruker lengre tid på å produsere kranen enn å produsere skipet. Vi jobber for å produsere mye raskere, og vi ser at kvaliteten på produktene faktisk blir bedre ved kortere produksjonstid, sier Andersson.

– Dessuten er vi strategisk rett plassert i forhold til den maritime klyngen, og vi vinner også på at vi har et sterkt fokus på innovasjon og utvikling av teknologi. Vår produktkvalitet skal være best. Ikke minst er vi prisgunstige, avslutter Andersson.

I dag leverer TTS hovedsakelig kraner fra 60 til 250 tonn som standardvarer, men leverer også skreddersøm på kraner opp mot 1200 tonn. TTS opererer globalt, men finner allikevel mellom 50-60 prosent av markedet sitt i Norge. Konsernets hovedkontor er lokalisert i Bergen, og har 1100 ansatte over hele verden.